7 robotgräsklippare i test av Aftonbladet

Aftonbladet publicerade i måndags sitt årliga test av robotgräsklippare. Denna gång är det sju olika modeller som har testats.

Fram till och med 2015 var det WiseGuide som utförde testerna åt Aftonbladet, men sedan 2016 är det vanliga privatpersoner, samt Aftonbladets teknikexpert Peter Pettersson, som testar robotgräsklipparna hemma i sina trädgårdar. De har dessutom haft kvar samma robotgräsklippare sedan förra årets test. Det är därför bara en av robotgräsklipparna är ny för 2017 års test medan de övriga sex modellerna är exakt desamma som förra året. Detta innebär också att inga av de nya robotgräsklippare som har lanserats för 2017 års säsong är med i detta test.

Husqvarna Automower 430X

Bäst i test blir Husqvarna Automower 430X och det är också den enda robotgräsklipparen som får maxbetyg. ”Utan tvekan den bästa och mest avancerade klipparen”, skriver Aftonbladet i sitt test. Men så är det också den dyraste modellen i testet med en prislapp på 22.000 – 23.000 kronor idag. Dessutom tillkommer ytterligare kostnad för installationspaket och även Automower Connect om man vill ha möjlighet att styra sin robotgräsklippare via mobilen. Automower 430X är ändå en relativt ny modell som lanserades 2016 och har bland annat inbyggd GPS. Den klarar av att klippa upp till 3.200 m² stora ytor med maximalt 45% lutning.

GPS:en används dels för smartare navigation men man kan även använda GPS:en som en del av stöldskyddet. Det innebär att robotgräsklipparen kan slå larm om den flyttas utanför ett specificerat geografiskt område och att man kan få dess GPS-koordinater skickade till mobilen (även som vanliga SMS) för att spåra den om den har stulits.


Worx Landroid M WG791E

En betydligt billigare robotgräsklippare som utnämns till ”bra köp” är Worx Landroid M WG791E. Det är också den enda modellen som är ny för årets test och går i dagsläget att få tag på för strax under 8.000 kronor. Worx WG791E ersätter G-Force SR2000 från förra årets test av robotgräsklippare men den var faktiskt med även i 2015 års test och utsågs då till ”bästa budgetval”. Den i princip identiska modellen Worx Landroid WG791E.1 var även med i Råd & Röns stora robotgräsklippartest 2017 och fick även där utmärkelsen ”bra köp”.

Worx Landroid M WG791E lanserades 2015 och klipper upp till 1.000 m². Enligt testet klarar den inte lutningar lika bra som konkurrerande modeller och måste laddas oftare, men man konstaterar ändå att ”Prismässigt är Worx klippare betydligt billigare än konkurrenterna, utan att vara påfallande mycket sämre”. Till skillnad från vissa andra Landroid-modeller saknar WG791E-modellen wifi och kan därför inte styras via mobilen. I år började dessutom den nya Landroid S-serien säljas, där samtliga modeller har wifi. Det innebär att det nu finns tre olika klasser – S, M och L – av Worx robotgräsklippare att välja mellan, beroende på hur stor gräsmatta man har.


Stiga Autoclip 225 S

En annan modell som är med i testet är Stiga Autoclip 225 S som lanserades 2015. Den får också högt betyg och rosas bland annat för sin långa batteritid. Den får dock kritik för att klipphöjden inte kan justeras på ett smidigt sätt.

Stiga Autoclip 225 S klipper gräsytor på upp till 1.100 m² och får tack vare sina dubbla batterier hela två timmars klipptid innan den måste ladda igen. När den lanserades för två år sedan låg priset på 16.000 kronor men det har idag sjunkit till strax under 13.000 kronor.


Samtliga robotgräsklippare i testet:

Läs testet i sin helhet hos Aftonbladet.