8 robotgräsklippare i test av The Independent

Den brittiska dagstidningen The Independent har testat åtta robotgräsklippare där alla utom en går att köpa även i Sverige.

Nu är sommaren här och den som inte redan har dammat av sin robotgräsklippare från förra säsongen kanske är sugen på att köpa sin första i år, eller rentav köpa en nyare modell. Då kan det vara bra att ta del av tester av robotgräsklippare från flera olika källor innan man bestämmer sig. Det test av robotgräsklippare som den brittiska dagstidningen The Independent har publicerat i år är inte så detaljerat och tekniskt som vissa andra tester men de har med flera modeller som är nya för 2017 års säsong och som ännu inte har hunnit dyka upp i svenska tester.


John Deere Tango E5 Series II

Utmärkelsen ”Best Buy” (bästa köp) går till John Deere Tango E5 Series II, som även kom med på prispallen i Råd & Röns stora test av robotgräsklippare 2017. Den klipper ytor upp till 2.200 m² (max 350 meters begränsningsslinga) och klipphöjden går att reglera mellan 19-102 millimeter. Klipptiden per laddning är 90 minuter och laddningstiden är på 80 minuter.

Den får beröm i testet för sin smarta navigation, i synnerhet vad gäller att upptäcka och undvika hinder. Prislappen är dock hög och ligger i nivå med vad Husqvarnas toppmodeller av Automower kostar. I Sverige har John Deere Tango E5 Series II ett riktpris på 23.092 kronor.

Läs mer om John Deere Tango E5 Series II här.


Robomow RX12u

En ny modell för 2017 som ännu inte har dykt upp i några svenska tester är Robomow RX12u. Här har man verkligen pressat priset för att ta fram en riktig budgetmodell som kompletterar Robomow-utbudet. Robomow RX12u är avsedd för små gräsmattor på upp till 150 m² men under optimala förhållanden kan den klippa upp till 250 m².

Istället för litiumjonbatteri har denna modell ett blysyrabatteri, vilket i praktiken innebär en laddningstid på hela 16-20 timmar och som sedan räcker till 90-120 minuters gräsklippning. Prislappen är dock mycket låg och var vid lanseringen 4.990 kronor, men har hos vissa återförsäljare redan prissänkts till 3.990 kronor.

Robomow har även lanserat ytterligare två modeller RX-serien i form av RX20u och RX20 Pro som klarar av att klippa större ytor och dessutom kan styras med en app i mobilen.

Läs mer om Robomow RX-serien här.


Honda Miimo 3000

En annan modell som är ny för i år och inte har dykt upp i några svenska tester ännu är Honda Miimo 3000, eller Miimo HRM 3000 som den också kallas. Den kompletterar Hondas tidigare modeller Miimo 310 och 520 men har, utöver större klippkapacitet på hela 4.000 m², även fått stöd för att styras via en mobilapp. En annan nyhet som gör det lättare att rengöra robotgräsklipparen är att den är IPX5-klassad. I praktiken innebär det att man kan spola av underredet på den med trädgårdsslangen för att få bort gräs som fastnat där, utan risk för att elektroniken inuti tar skada.

Honda Miimo 3000 rosas i testet för sin snabba laddning (45 minuter) och goda förmåga att klara av vått gräs och lutningar. En annan trevlig sak är att Miimo 3000 inte är så kinkig med placeringen av laddningsstationen då denna kan ställas på snedden om man så vill.

Läs mer om Honda Miimo 3000 här.


Bosch Indego 400 Connect

Den tredje nya robotgräsklipparen som är med i testet är Bosch Indego 400 Connect. Jämför man den med tidigare Bosch Indego-modeller är den bara hälften så stor och ska dessutom bara låta hälften så högt. En annan nyhet är att den kan schemalägga klipptiderna automatiskt. Som siffran i modellnamnet avslöjar är denna robotgräsklippare avsedd för gräsmattor på upp till 400 m² medan ”Connect” talar om att den är uppkopplad och går att styra via mobilen.

Precis som de tidigare Indego-modellerna klipper den gräset i parallella linjer, istället för slumpmässigt. Prislappen för Indego 400 Connect ligger i dagsläget på mellan 8.000-9.000 kronor.

Läs mer om Bosch Indego 400 Connect, Indego 350 Connect och Indego 350 här.


De övriga modellerna som är med i The Independents test är Flymo 1200R, Viking iMow 632 PC, Husqvarna Automower 450X och McCulloch ROB R600. Flymo 1200R är den enda robotgräsklipparen som inte säljs i Sverige. Varumärket ägs dock av svenska Husqvarna Group och ställer man Flymo 1200R sida vid sida med Gardena R50Li så ser det ut som samma modell fast med olika färg och märke.

McCulloch är ett nytt märke på robotgräsklipparmarknaden för i år. Även detta varumärke ägs av Husqvarna och tekniken under huven har därmed förmodligen en hel del gemensamt med både Gardena och Flymo. Utöver McCulloch ROB R600 finns även den större modellen McCulloch ROB R1000 där siffran i modellnamnet avslöjar hur stor klippyta de maximalt klarar av.

Samtliga testade modeller:

  • John Deere Tango E5 Series II
  • Robomow RX12U
  • Honda Miimo HRM3000
  • Flymo 1200R
  • Bosch Indego 400 Connect
  • Viking iMow 632 PC
  • Husqvarna Automower 450X
  • McCulloch ROB R600

Läs testet i sin helhet hos The Independent.