SoftBank förvärvar Boston Dynamics och Schaft

Japanska telekomjätten SoftBank köper amerikanska robotutvecklaren Boston Dynamics och även japanska Schaft, rapporterar bland annat IEEE Spectrum och Business Insider.

I början av 2012 köpte den japanska telekomjätten SoftBank upp franska Aldebaran Robotics, som bland annat utvecklat den lilla humanoida roboten Nao. Det ledde senare till att den större roboten Pepper kom till. Nu har Softbank släppt ett pressmeddelande där det framgår att de har förvärvat både Boston Dynamics och Schaft från Googles moderbolag Alphabet.

Den amerikanska robotutvecklaren Boston Dynamics fick sitt stora publika genombrott via sin video på den fyrbenta roboten BigDog som gick omkring i skogsterräng, halkade runt på en isfläck och blev sparkad på. Sedan dess har de släppt flera andra gående robotar, både på fyra och två ben, däribland flera versioner av den humanoida roboten Atlas.

Vad gäller Schaft, en japansk robotutvecklare, så är de lite mer okända för folk utanför robotvärlden, men de var det lag som vann DARPA Robotics Challenge Trials i december 2013. I samma veva köpte Googles dåvarande robotdivision upp en mängd olika robotföretag, däribland både Boston Dynamics och Schaft. Under NEST 2016 i Tokyo visade Schaft oväntat upp en ny bipedal robot.

Efter Googles uppköp av alla robotföretagen skapades moderbolaget Alphabet och sedan har inte så mycket hörts av robotsatsningen. Det har länge ryktats om att Alphabet försökt göra sig av med både Boston Dynamics och Schaft där bland annat Toyota har nämnts som en potentiell köpare. Nu står det dock klart att det är SoftBank som förvärvar de båda robotföretagen, för en okänd summa pengar, och därmed stärker sitt robotinnehav.

Masayoshi Son, vd för SoftBank Group Corp., säger i ett pressmeddelande:

”Det finns idag många problem som vi fortfarande inte kan lösa med mänskliga förmågor. Smart robotik kommer att bli en viktig drivkraft för nästa steg i informationsrevolutionen, och Marc och hans team på Boston Dynamics är de tydliga teknikledarna inom avancerade dynamiska robotar.”

Boston Dynamics vd Marc Raibert kommenterar också uppköpet i pressmeddelandet:

“We at Boston Dynamics are excited to be part of SoftBank’s bold vision and its position creating the next technology revolution, and we share SoftBank’s belief that advances in technology should be for the benefit of humanity. We look forward to working with SoftBank in our mission to push the boundaries of what advanced robots can do and to create useful applications in a smarter and more connected world.”

Vad som nu kommer hända med all robotteknik som SoftBank har köpt upp spekuleras det en hel del i. Kommer vi framöver få se robotar där teknik från till exempel Pepper och Atlas kombineras? Både Boston Dynamics och Schaft är ledande inom robotlokomotion för bipedala robotar och ska en robot kunna ta sig fram överallt behöver den ha ben och inte hjul som Pepper har. Sedan tidigare (2015) har Softbank dessutom investerat 20 miljoner dollar i Fetch Robotics som utvecklar robotar inom lager och logistik.

IEEE Spectrum, Business Insider