Leksaksroboten Cozmo kommer till Sverige i september

Cozmo Collector’s Edition börjar också säljas i september.

För ett år sedan dök den lilla Wall-E-inspirerade leksaksroboten Cozmo upp. Nu till hösten kommer den AI-baserade roboten äntligen till Sverige.

Ankis leksaksrobot Cozmo avtäcktes i slutet av juni 2016 och började säljas i USA i oktober samma år. Cozmo var under julhandeln den näst bäst säljande premiumleksaken i USA, enligt en rapport från NPD Group. I juli 2017 kommer den lilla roboten börja säljas även i Kanada och i september även i UK, Frankrike, Tyskland och de nordiska länderna. Med andra ord kommer Cozmo gå att köpa i Sverige i höst.

Cozmo är en mobil robot som rullar fram på larvfötter och har en avancerad artificiell intelligens för att vara en liten leksaksrobot. Det gör att den upplevs som nästan levande och kan även simulera känslor via ansiktsuttryck, kroppsspråk och läten. Cozmo har en blå LED-display till ansikte som påminner om roboten Eve i filmen Wall-E. Det är heller ingen slump då det är den tidigare Pixar-animatören Carlos Baena, som arbetat bland annat med animationerna i Wall-E, som har designat Cozmos olika ansiktsanimationer.

Något svenskt pris på Cozmo har ännu inte dykt upp från Anki men i USA kostar roboten 180 dollar, så gissningsvis hamnar priset omkring 2.000 kronor i Sverige. I UK har prislappen satts till 200 pund. Anki meddelar även att de i september 2017 kommer släppa en Cozmo Collector’s Edition som är ”flytande metall”-grå istället för vit. Priset är dock detsamma som för original-Cozmo. En längre recension av Cozmo från Dad Does kan ses i videon ovan.

Uppdatering 17 september: Idag börjar Cozmo Collectors Editon säljas, till samma pris som original-Cozmo, och det verkar även som den kommer gå att köpa i Sverige då den i skrivande stund finns listad (men ej i lager) hos Webhallen för 2.490 kronor med släppdatum satt till den 29 september.

Uppdatering 8 december: Nedan kan en ny videorecension ses av Cozmo med senaste mjukvaruuppdateringen från december 2017 som bland annat innehåller Code Lab.