DJI Spark – en selfiedrönare som styrs med handgester

Foto: DJI

Den senaste drönaren från DJI heter Spark och är liten nog att få plats i handflatan. Den är särskild lämpad för att ta selfies med och kan bland annat styras med handgester.

DJI Spark påminner en hel del om DJI Mavic Pro men är ännu mer kompakt (dock ej hopfällbar) och dessutom betydligt billigare. Spark kan lyfta från handflatan och känner även igen ens ansikte. När den väl är i luften och hovrar kan man styra den med handgester, förutsatt att den befinner sig inom tre meters avstånd. Är den längre bort än så får man istället använda sig av den tillhörande appen eller en fysisk fjärrkontroll. Till exempel kan man vinka eller flytta handen i olika riktningar för att få drönaren att byta position innan den ska ta en selfie från luften.

Via appen kan man även få Spark att filma i ett QuickShot-läge som ger filmliknande kameraåkningar utan att man själv behöver styra drönaren. Bland annat kan Spark då åka rakt uppåt, cirkulera runt ett specifikt objekt eller flyga uppåt i en spiral. Vi appen kan man även peka direkt på skärmen dit man vill att drönaren ska åka.

ActiveTrack innebär att Spark ska kunna spåra och följa efter specifika objekt, som till exempel en cyklist, både framifrån, bakifrån och i profil. Den har även sensorer för att undvika att kollidera med träd, byggnader och andra objekt när den flyger. Maxhastigheten hos DJI Spark är 50 km/h och flygtiden är 16 minuter.

Kameran klarar av att filma i 1080p30 och tar stillbilder i 12 megapixel. Kortfattat har Spark alla fotolägen från tidigare DJI-drönare och introducerar ovanpå dessa de två nya lägena Pano och ShallowFocus som tar panoramafoton respektive lägger på skärpedjup (depth of field) på bilderna.

 

DJI Spark finns i åtminstone fem olika färger och går att köpa i Sverige för omkring 5.790 kronor i dagsläget. Den säljs även i ett ”Fly more combo”-paket för ett par tusenlappar ytterligare där man bland annat får med ett extra batteri och extra propellrar.

Uppdatering 7 juni: The Verge har testat DJI Spark (se videorecensionen ovan) och verkar överlag vara mycket nöjda med den. De summerar den som ”definitely the closest we’ve come yet to the perfect starter drone”.

DJI Spark