Volvo testar självkörande sopbil i Göteborg

Foto: AB Volvo

Volvo har i samarbete med avfallshanteringsföretaget Renova tagit fram en självkörande sopbil som kommer testas i Göteborg senare i år.

Snart kommer en självkörande sopbil rulla omkring i Göteborg. Det handlar om Volvos senaste forsknings- och utvecklingsprojekt inom autonoma fordon som görs i samarbete med Renova. Sopbilen är försedd med bland annat LiDAR-sensorer som gör att den autonomt kan ta sig fram i villakvarter, backa, väja för bilar och även stanna ifall den känner av att till exempel ett lekande barn springer i vägen.

Syftet med projektet är att göra sopbilskörningen säkrare i tätbebyggda områden, i synnerhet vid backning, samt minska arbetsskador såsom knäslitage. Föraren behöver nämligen inte hoppa i och ur förarhytten mellan tunnorna eftersom sopbilen kör av sig själv. Däremot måste föraren precis som vanligt rulla fram tunnan till bilens lyftarm och tömma den manuellt via en kontrollpanel på fordonet.

”Det finns en fantastisk potential att omsätta de snabba tekniska framsteg som sker inom automationsområdet till praktisk nytta för kunder och samhälle. Vår självkörande sopbil är globalt banbrytande på området, och en av flera spännande innovativa automationslösningar som vi arbetar med just nu”, säger Lars Stenqvist, Chief Technology Officer Volvo Group, i ett pressmeddelande.

Första gången sopbilen kör i ett nytt område kartläggs dess väg med hjälp av GPS och LiDAR så att den nästa gång vet precis hur den ska köra. Som en bonus blir sopbilen, enligt Volvo, dessutom miljövänligare då den kör autonomt eftersom växling, styrning och hastighet då optimeras och därmed ger lägre bränsleförbrukning.

Tekniken som Volvos självkörande sopbil använder sig av består av sensorer för kartläggning, positionering och avkänning av området runt fordonet. Den mesta av denna teknik används sedan tidigare av Volvos självkörande gruvlastbil som presenterades 2016 och som nu testkörs i Kristinebergsgruvan i Lycksele kommun. I höst ska Volvo testa den självkörande sopbilen i Göteborg, men redan i juni kommer den att visas upp i Hisings Backa.

LiDAR-sensorerna runt om fordonet känner av om människor eller objekt kommer i vägen. Foto: AB Volvo

– Vi har inte bestämt var ännu, men det lutar åt att vi väljer ut ett mindre villakvarter på Hisingen, efter överenskommelse med Göteborgs stad. Vi kommer naturligtvis att informera de boende mycket noggrant innan forskningsprojektet börjar i verklig miljö, berättar Hans Zackrisson, utvecklingschef på Renova Miljö AB, för GP om de kommande testerna i höst.

Volvo poängterar dock att det återstår mycket forskning och utveckling innan självkörande sopbilar blir verklighet. Fram till 2018 kommer deras samarbetsprojektet med Renova att pågå.