Veckans videor: Skorstensinspektion med drönare och pizzarobotar

Den springande roboten Planar Elliptical Runner (PER). Foto: IHMC Robotics / YouTube

Inom lokomotion ligger djuren fortfarande långt före robotarna vad gäller framkomlighet och energieffektivitet. Därför har forskare vid Korea Advanced Institute of Science and Technology (KAIST) tagit fram en robot som kan förflytta sig genom att ”parasitera” på en vattensköldpadda.

Forskarna limmade fast robotar på skalen till fem rödörade vattensköldpaddor som fått lära sig associera rött ljus med mat. Roboten består av en processor samt ett utstickande fäste med fem röda lysdioder framför nosen på sköldpaddan. Via ett rör kan roboten sedan belöna sköldpaddan med mat när den går åt rätt håll. Med denna typ av robot lyckades forskarna guida de fem sköldpaddorna genom fem kontrollpunkter i en vattenfylld tank.

New Scientist


Den tredje delen i Wireds serie Robots & Us heter ”When machines take the wheel” och handlar om självkörande lastbilar. Idag försörjer sig miljontals amerikaner på att köra lastbil och det är det vanligaste yrket i närmare 30 amerikanska delstater.

Den fjärde delen, ”How Food-Bots Are Changing How We Eat”, handlar om robotar inom livsmedelsindustrin. Wired har bland annat besökt Zume Pizza som tillverkar pizzor med hjälp av robotar där de bland annat fördelar tomatsåsen jämnt och stoppar in pizzorna i ugnarna. Tack vare robotarna går bara nio procent av driftskostnaderna till mänsklig arbetskraft, jämfört med en typisk pizzarestaurang som måste lägga runt 25 procent av kostnaderna på arbetskraft.


Forskare vid University of Edinburgh och Method Studios har med hjälp av ett neuralt nätverk kallat ett ”Phase-Functioned Neural Network” tagit fram en kontrollmekanism för animationer av interaktiva karaktärer i till exempel datorspel som gör att rörelserna blir mer naturtrogna och anpassar sig efter terrängen i den virtuella miljön. Systemet bygger på förinspelade motion capture-animationer men gör automatiskt övergångar mellan animationerna som ser naturliga ut, oavsett om spelaren springer, hoppar eller hukar sig. Lösningar som dessa kan komma att spara en hel del arbete för animatörer och programmerare i framtida datorspel.


IHMC Robotics (Institute for Human and Machine Cognition) i Florida hade nyligen öppet hus där robotforskarna inte bara visade upp sin Atlas-robot för allmänheten utan även sitt MinaV2-exoskelett, virtuell verklighet och en liten springande robot kallad Planar Elliptical Runner (PER). Den sistnämnda liknar en springande fågel och kan även ses i en separat video nedan.


Illusionisten Marco Tempest har gjort sig känd för att använda ny teknik i sina framträdanden. Han har bland annat använt roboten Baxter under ett TED-talk och i ett nyligen uppladdat klipp på YouTube använder han sig av åtta Parrot MiniDrones. Med hjälp av teknik från Dronsis har han lyckats få dessa billiga leksaksdrönare att röra sig på ett sätt så det ser ut som han kontrollerar dem med röst och kroppsspråk. I själva verket navigerar de små drönarna efter färgkodade markeringar i golvet.

”Vi är ännu inte i det stadiet där vi kan skapa drönare som följer vår varenda tanke eller kommando, men vi kan simulera upplevelsen via en illusion”, sa Tempest till Mashable.


Forskare vid Newcastle University i UK har utvecklat en handprotes som automatiskt väljer rätt grepp för objekt som bäraren är på väg att greppa och lyfta. På handprotesen sitter en kamera som bedömer form och storlek på objektet som ska greppas och väljer därefter det lämpligaste av de förvalda handgrepp som har lagts in. Det system för datorseende som cyborghanden använder sig av har via ett neuralt nätverk (artificiell intelligens) tränat sig på mängder av olika objekt och associerat dem med rätt typ av grepp.


ChimneySpector är en liten drönare som autonomt kan inspektera industriskorstenar från insidan. Den är utvecklad av Nimbro vid Bonns universitet och kommer visas upp under European Robotics Challenge (EuRoC, Challenge 3) senare denna månad. I videon nedan visas när drönaren testas på en industriskorsten vid den numera nedlagda tyska stenkolsgruvan Zeche Zollverein i Essen. Skorstenen är sju meter i diameter och drönaren är bland annat utrustad med högupplösta stereokameror samt en LiDAR för att undvika kollisioner med skorstenens innerväggar.


Nat and Friends på YouTube har gjort ett gäng videor om datorseende. Den senaste videon tar upp ämnet generellt och under den finns även en spellista med de tidigare videoklippen i ämnet, bland annat om Google Tango.


Det kommer hela tiden nya forskningspapper i ämnet deep learning och ett exempel på ett sådant tas upp på YouTube-kanalen ”Two minute papers”. I detta fall handlar det om en AI som tränat upp sig själv på att göra om bilder på ett naturtroget sätt. Till exempel ett äpple till en apelsin, en zebra till en häst eller en bild på ett sommarlandskap till ett vinterlandskap.