TEST: Skantic Robot Cleaner 10 – Sveriges billigaste robotdammsugare

Skantic Robot Cleaner 10, här nyuppackad innan sidoborstarna har monterats. Foto: Robotnyheter

Hur bra är egentligen Sveriges billigaste robotdammsugare, Skantic Robot Cleaner 10? Robotnyheter har testat den och blev positivt överraskad med tanke på det låga priset.

Efter att ha testat den dyraste robotdammsugaren som går att köpa i Sverige, Roomba 980, som vid testtillfället kostade 11.000 kronor, tyckte Robotnyheter att det kunde vara intressant att testa den allra billigaste robotdammsugaren som kontrast. När den dessutom hade prissänkts till 499 kronor var det lockande att slå till. Förväntningarna var låga och första intrycket när robotdammsugaren hade packats upp var att den kändes väldigt plastig jämfört med de välbyggda Roomba-robotarna. Men efter att ha laddat och testkört Skantic Robot Cleaner 10 visade den sig faktiskt fungera bättre än väntat.

Det kan vara värt att nämna att denna robotdammsugare säljs under flera olika märken, däribland Gear Frank som är i det närmast exakt likadan till utseendet. Den säljs dock även i något modifierad form via modeller som Centurion RDE125, Dirt Devil Whiskers, Emerio RVC-108658, Julas billigaste Menuett-robotdammsugare och eventuellt även Cleanmate S 300 som har snarlika specifikationer.

Utseende och gränssnitt

Skantic Robot Cleaner 10 – så billig att man kan köpa två.

Utseendemässigt sticker Skantic Robot Cleaner 10 inte ut särskilt mycket från andra robotdammsugare då den är rund med dubbla sidorborstar. Någon huvudborste som sopar in grövre partiklar finns inte och det bör man heller inte förvänta sig hos en modell i det allra lägsta prissegmentet. Det innebär att den är bäst lämpad för hårda golv utan mattor. Man kan använda den på mattor men då bör man enligt bruksanvisningen först ta loss sidoborstarna för att dessa inte ska skadas. När sidoborstarna packades upp var de för övrigt ganska böjda och spretiga, men genom att doppa/skölja dem i varmt vatten återfick de snabbt formen.

De tre trappsensorerna går att ställa i fyra olika lägen.

Framtill sitter en stor ”bumper” som känner av när roboten kör in i hinder. Det finns inga IR-sensorer som gör att den kan känna av hindren innan den kör in i dem, som det gör hos mer påkostade modeller. Däremot finns IR-sensorer på undersidan i form av tre trappsensorer som gör att robotdammsugaren inte kör ner för trappor. Dessa kan man dessutom ställa in i fyra olika lägen, ifall man har mörka golv. Det har dock aldrig behövts på de olika typer av golv som Robotnyheter har testat på. Däremot gillade Skantic-roboten inte en svart dörrmatta som den ryggade tillbaka för. Detta beror på att trappsensorerna tolkar svart färg som en avgrund eftersom IR-ljuset då reflekteras dåligt.

Gränssnittet på roboten är väldigt enkelt och består endast av en knapp för av/på och en annan för att välja städprogram, som består av ”eco” och ”full”. Båda lägena suger med full kraft men eco-läget begränsar städtiden till 30 minuter medan ”full” kör tills batteriet tar slut. Batteriet, som är ett 14,4V Ni-MH på 800 mAh, räcker enligt manualen till 45 minuters städtid. I praktiken räcker det dock runt en timma och det blir därför lagom att köra robotdammsugaren en halvtimma i varje rum, på eco-läget i första rummet och ”full” i det andra.

Att ladda batteriet tar cirka fyra timmar och görs manuellt med en medföljande nätadapter som stoppas in på sidan av roboten (se bild till höger). När batteriet laddar blinkar batteriikonen på roboten grönt och när laddningen är klar lyser den med ett fast grönt sken. Den blinkar dessutom snabbare när det är runt en halvtimma kvar av laddningstiden.

När batteriet är urladdat blinkar ikonen rött, men här har indikatorn visat sig vara opålitlig på en av de två likadana modellerna av Skantic-roboten som Robotnyheter har testat. Den ena roboten kan ofta bara dö när batteriet är slut, utan att batteriikonen blinkar. Det är dock inget större problem. Ett annat mindre problem är att av/på-knappen kan vara lite för känslig så man ibland slår på och av roboten i samma tryck.

Dammupptagningsförmåga

När man köper en robotdammsugare i denna prisklass får man räkna med att ge avkall på flera saker, däribland sugkraften. Den är dock inte fullt så dålig som man skulle kunna tro. Större brödsmulor eller partiklar med högre densitet som grus, sandkorn och okokt spagetti klarar inte Skantic-roboten av att suga upp. Däremot klarar den vanligt damm, kortare hårstrån (långa hårstrån trasslar in sig i sidoborstarna) såsom djurhår samt havregryn och mindre brödsmulor. Med andra ord tar den upp det damm som snabbt samlas på golvet under veckan. Att köra den två gånger i veckan om man inte har husdjur har visat sig vara ganska lagom. Man hinner inte se att det har samlats damm på golvet men när man öppnar dammbehållaren i roboten efteråt så är det alltid damm där. Då hinner det aldrig bli riktigt dammigt på golvet och man slipper släpa fram den stora snabeldraken lika ofta.

Dammbehållaren med tillhörande filter exponerad hos Skantic Robot Cleaner 10.

Dammbehållaren är för övrigt väldigt liten hos Skantic Robot Cleaner 10 och rymmer endast 180 ml. Den döljs under en panel på ovansidan som man får lossa med hjälpa av ”PUSH”-knappen på roboten. Därefter får man lyfta ur dammbehållaren, ta av locket och därefter filtret för att kunna tömma behållaren på damm. Filtret känns verkligen billigt och tunt, men det får man som sagt räkna med i denna prisklass. Det finns även en indikator som lyser rött när dammbehållaren är full. Denna har dock visat sig vara väldigt opålitlig och kan falsklarma rätt ofta. Det spelar dock ingen större roll eftersom dammbehållaren ändå är så liten så man måste tömma den efter varje städpass.

Den rödlysande indikatorn för ”full dammbehållare” visade sig vara inte helt pålitlig.

Det följer även med en moppduk som kan monteras på undersidan av roboten och som då torrmoppar golven. Denna fungerade dock inget vidare och går lyckligtvis att plocka bort om man inte vill använda den.

Navigation och ljudnivå

Navigationen hos Skantic Robot Cleaner 10 består av fem olika städmönster, varav två är spiralvarianter, som den växlar mellan regelbundet. Just spirallägena har visat sig vara effektiva längs väggar och kanter och gör att roboten kan följa kanten längs en vägg i ett rum i ett par minuter, innan den byter städmönster. Den startar dock alltid i samma läge och kör då rakt fram för att därefter svänga i slumpmässig vinkel när den kör in i ett hinder.

Storleken på roboten är också till dess fördel då den bara är 27 centimeter i diameter och 7,6 centimeter hög, att jämföra med till exempel Roomba som är 35 centimeter i diameter och drygt 9 centimeter hög. Detta innebär att Skantic-roboten kommer åt att dammsuga på platser där Roomba går bet. Till exempel kommer den åt under skostället och elementen utan att fastna, vilket inte Roomba 865 eller 980 klarade när Robotnyheter testade dem i samma bostad. Dessutom kommer den åt lättare mellan stolsben och liknande då diametern är så mycket mindre. Nackdelen med det kompakta formatet är dock att det inte får plats en lika kraftig sugmotor och rymligare dammbehållare.

Skantic Robot Cleaner 10 kräver montering av batteri och sidoborstar innan den är körklar.

Någon automatisk laddning finns som sagt inte utan man får ladda robotdammsugaren manuellt, placera ut den på golvet och starta den. Den verkar heller inte känna av när den har fastnat för att då stänga av motorn som många andra robotdammsugare gör. Detta fick Robotnyheter lära sig den hårda vägen första (och enda) gången roboten lämnades ensam hemma. Vid hemkomst upptäcktes att roboten hade fastnat med ena hjulet i en lös sladd på golvet där den stod och slirade och förmodligen hade gjort detta ett tag. Efter denna händelse drar robotdammsugaren nu hela tiden lite åt höger när den kör. Se alltså till att rensa golvet från saker som roboten kan fastna i om ni tänkt lämna den ensam hemma när den ska dammsuga.

Några högre trösklar tar den sig inte över, men detta är ändå en robotdammsugare som man bör köra i ett rum i taget. Någon virtuell vägg-funktion finns inte heller hos budgetmodeller som denna så enklast är att stänga dörren till rummet som roboten ska städa så den inte kan rymma. Då slipper man dessutom höra den så mycket, även om den klena sugmotorn gör att ljudnivån inte blir så hög. Den är dock inte så tyst att man vill ha den i samma rum som man ser på TV i, men jämfört med Roomba är det en markant skillnad.

Undersidan av Skantic Robot Cleaner 10. På främre halvan sitter de tre trappsensorerna.

Den första Skantic-roboten som Robotnyheter testade började dock låta illa från motorn efter endast ett fåtal veckor. Motorn gick då igång med sidoborstarna som roterade långsamt redan när man tryckt på strömbrytarknappen, vilket den inte ska göra förrän man valt program. Efter inlämning på SIBA fick dock Robotnyheter en helt ny ersättningsrobot på garantin direkt i butik och den har fungerat problemfritt i flera månader. Ett annat exemplar köptes hos NetOnNet för 399 kronor och även denna robotdammsugare har fungerat felfritt, bortsett från att indikatorerna för ”full dammbehållare” och ”urladdat batteri” som sagt inte alltid är helt pålitliga.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan Robotnyheter konstatera att Skantic Robot Cleaner 10 inte är fullt så dålig som man skulle kunna tro med tanke på det låga priset. Förväntar man sig att en robotdammsugare för 499-699 kronor ska prestera som en som kostar 3.000-4.000 kronor kommer man dock bli besviken. Den klarar som sagt inte av att suga upp grus och större smulor men duger helt okej för vanlig vardagsstädning 1-2 gånger i veckan för att ta upp dammet som hinner samlas på golvet. Den suger även upp små spindlar, silverfiskar och andra smådjur som kan finnas i hemmet. Har man många mattor bör man dock välja en annan robotdammsugare eftersom denna modell främst är avsedd för hårda golv.

Nätadapter för laddning av batteriet, ett Ni-MH-batteri, två filter och ett par sidoborstar medföljer bl.a. i kartongen.

Normalpris för Skantic Robot Cleaner 10 ligger på 699 kronor men den har vid flera tillfällen varit prissänkt till 499 kronor och ibland så lågt som 399 kronor. Lyckas man få tag på den för detta pris är den faktiskt riktigt prisvärd. Det medföljer svensk bruksanvisning samt ett extra filter i kartongen och när detta är förbrukat kan man köpa ett tillbehörskit bestående av två nya sidoborstar och ett filter för 99 kronor.

Samtliga foton: Robotnyheter