Veckans videor: Water bottle flip challenge med robot och MIT-forskare 3D-printar hus

Roboten Mabu. Foto: Wired / YouTube

Forskare från MIT:s Mediated Matter Group har byggt en mobil 3D-skrivare som kan skriva ut grundstrukturen till en byggnad via så kallad additiv tillverkning (lager på lager). Systemet består av ett fordon på larvfötter med en stor industrirobotarm monterad ovanpå. Längst ut på robotarmen sitter en mindre robotarm med högre precision där munstycken kan monteras för bland annat betong och sprutisoleringsmaterial.

Systemet ska enligt MIT kunna skapa objekt i valfri storlek och som ett proof-of-concept har forskarna skapat grundstrukturen för väggarna tillhörande en slags kupol som var drygt 3,6 meter hög och med 15 meters diameter. Det tog 14 timmar att ”skriva ut” byggnaden med hjälp av ett svällande isoleringsskum som användes för att bilda en färdig betongstruktur. Systemet ska enligt MIT enkelt gå att anpassa till befintliga byggarbetsplatser och utrustning utan att kräva helt nya utvärderingar.

Steven Keating, som lett utvecklingen av den husbyggande 3D-skrivaren vid MIT, säger att den ultimata visionen är att ”i framtiden ha något helt autonomt, som man kan skicka till månen, Mars eller Antarktis, och det skulle bara gå ut och skapa dessa byggnader under flera år”.

Läs mer på MIT News, IEEE Spectrum och DN.se.


Det är inte bara USA och Japan som bygger gigantiska mechrobotar som kan slåss. Det kinesiska robotföretaget Greatmetal har konstruerat en gigantisk robotapa, kallad Monkey King, som kan gå på alla fyra och stå på två ben. Den ska även kunna slåss med en stor stav. En promo-video för Monkey King kan ses nedan.


Är du intresserad av att veta mer om hur Festo utvecklade sin kollaborativa robotarm BionicCobot, som har den mänskliga armen som förebild, ska du se denna drygt åtta minuter långa video.


KUKA Innovation Award 2017 delades ut i början av veckan, vilket omfattar en prissumma på 20.000 euro (cirka 193.000 kronor). Vinnarna blev Team RAS, bestående av tre forskare från tyska DLR, som utvecklat en form av airbag för att skydda människor som samarbetar med robotar som hanterar vassa föremål. Se samtliga finalister i spellistan nedan. Kuka Innovation Award är en forskningstävling med fokus på Kukas egen robothårdvara som startade 2014 i samband med mässan Automatica 2014.


AI och robotar kommer ta allt större plats inom sjukvården framöver, men vilka risker finns med att låta maskiner ta beslut som kan handla om liv och död? Den frågan har Wired ställt sig i avsnittet ”The robot will see you now – AI and your health care”, som är den andra delen av deras minidokumentärserie ”Robots & Us”.

För en vecka sedan släpptes det första avsnittet i serien, ”A Brief History of Our Robotic Future”, som kan ses nedan.


Tidigare denna månad skrev Robotnyheter om Carl F i Malmö som blev först i Sverige med ett robotiserat avfallssorteringssystem. Systemet heter ZenRobotics Recycler (ZRR) och den finska utvecklaren ZenRobotics har i veckan släppt en ny video som visar mer om hur den robotiserade avfallssorteringen fungerar. Genom att kombinera ett flertal olika sensorer kan robotsystemet känna av vilket material varje enskilt objekt är gjort av, för att kunna sortera det i rätt behållare. Videon är dessutom inspelad på just Carl F:s nya anläggning i Malmö, som dessutom energiförsörjs med ett eget vindkraftverk.


Waymo har nu börjat låna ut sina självkörande bilar till vanliga privatpersoner i ett program de kallar ”Early riders”. Det är gratis och öppet för vem som helst att anmäla sig, men kravet är att man bor i Phoenix storstadsområde i Arizona, USA. Totalt kommer hundratals personer få möjlighet att provköra Waymos bilar under året. De fordon som kommer lånas ut är Waymos självkörande varianter av Lexus RX450h och familjebussen Chrysler Pacifica Hybrid.


I detta TEDx-tal, inspelat i februari 2017, ger Blackberrys tidigare Global Head of Business Development, Volker Hirsch, sin syn på artificiell intelligens, robotar och framtidens arbetsmarknad.


Bottle flip challenge blev ett internationellt viralt fenomen under 2016 och går ut på att man ska kasta upp en delvis vätskefylld flaska i lyften så den roterar och därefter landar med botten ner utan att välta. Under SXSW 2017 visade robottillverkaren KUKA upp en robot som klarade av att utföra just detta om och om igen och där flaskan 90-95% av gångerna landar rätt. I videon nedan berättar Helmuth Radrich, Senior software engineer KUKA, och Charles Duhadway, Chief Software Architect KUKA, om arbetet bakom roboten och att det inte bara handlar om en rolig teknikdemo utan även är en testbädd för att via maskininlärning och deep learning kunna få robotar att lära sig själva att bli bättre på en uppgift.