FaceApp får dig att le, åldras eller byta kön via artificiell intelligens

Statsminister Löfven och finansminister Andersson efter behandling i FaceApp. Foto: Riksdagen / Wikipedia / FaceApp

FaceApp heter en mobilapp som är väldigt populär just nu. Via artificiell intelligens kan appen förvandla bilder på ansikten så personen på bilden bland annat kan se yngre/äldre ut eller som det motsatta könet.

Bildbehandling blir allt mer automatiserad och det finns numera ett antal appar som kan förvandla ens ansikte i mobilen på olika sätt. FaceApp heter en sådan app som blivit väldigt populär den senaste tiden. Vad appen gör är att den transformerar en valfri bild av ett ansikte så till exempel ett leende kan läggas på. Personen på bilden kan även fås att se äldre eller yngre ut och rentav som det motsatta könet. Resultaten varierar lite beroende på bild och vald effekt men är många gånger skrämmande fotorealistiska och om inte annat ganska roande.

I den nuvarande versionen av FaceApp finns följande effekter för ansiktsbilder:

  • Smile – finns i två varianter och lägger på ett leende på fotot (med tänder)
  • Spark – ett slags försköningsläge som döljer rynkor med mera
  • Old – ger grått hår, rynkor och gör att ansiktet ser allmänt äldre ut
  • Young – ansiktet blir ungdomligare
  • Male – ger mer maskulina drag så kvinnoansikten liknar mansansikten
  • Female – ger mer feminina ansiktsdrag så mansansikten liknar kvinnoansikten

Man kan även skapa kollage för att jämföra originalansiktet sida vid sida med den förvandlade versionen av ansiktet. I rubrikbilden till denna artikel kan ni se exempel hur det blev när ansiktsbilder av statsminister Stefan Löfven och finansminister Magdalena Andersson kördes i FaceApp.

Hemligheten bakom de ofta naturtrogna ansiktsförvandlingarna stavas Deep Neural Networks (DNN), enkelt förklarat en form av artificiell intelligens. Till skillnad från Snapchat-filter och liknande lägger FaceApp inte bara grafik ovanpå den befintliga bilden utan modifierar även utvalda delar av originalbilden för att ge ett mer fotorealtistiskt resultat. Förvandlingen av bilden sker på bara några sekunder och kräver att man har internetuppkoppling eftersom bildbehandlingen sker på FaceApps servrar. Appen har utvecklats av Wireless Lab, ett litet utvecklarteam med bas i Sankt Petersburg i Ryssland.

”Vi utvecklade en ny teknik som använder neurala nätverk för att modifiera ett ansikte på valfritt foto samtidigt som det bibehålls fotorealistiskt. Till exempel, det kan lägga till ett leende, ändra kön och ålder, eller bara göra dig mer attraktiv”, förklarade Yaroslav Goncharov, VD Wireless Lab, för TechCrunch.

FaceApp är dessutom väldigt lättanvänd, vilket nog har bidragit till populariteten. Man behöver bara ta ett foto på sitt ansikte eller använda en befintlig bild och därefter välja önskad effekt så sköter appen resten. Man behöver med andra ord inte göra någon kalibrering eller manuellt markera ögon, näsa mun eller liknande som i vissa andra appar. Appen är gratis och släpptes ursprungligen för iOS men finns nu även för Android. I gratisversionen får man dock stå ut med reklam och vattenmärkta bilder. Vill man slippa detta får man betala 45 kronor.

FaceApp