Veckans videor: RoboCup 2017, Robo-One och volleybollrobot

RoboCup firar 20 år i år och återvänder till staden där allt började. Foto: Skärmdump från YouTube

Robo-One är en populär robottävling som startade i Japan 2002. Där tävlar små bipedala robotar mot varandra i en slags boxningsring där det gäller att slå omkull motståndaren. Hittills har dock robotarna fjärrstyrts av människor men nu har man anordnat det första Robo-One med helt autonoma robotar. De måste därmed helt förlita sig på sina ombordsensorer (takkameror är ej tillåtna) för att kunna känna av var motståndaren är.

Samtliga robotmatcher kan ses i denna spellista:

IEEE Spectrum


Japan Volleyball Association (JVA) och University of Tsukuba har tagit fram en robot som kan simulera ett motståndarlag på andra sidan nätet som blockerar bollen. Robotarna har försetts med uppsträckta armar som når över nätet och de färdas på räls i hastigheter upp till 3,7 meter per sekund, vilket är snabbare än vad mänskliga volleybollspelare klarar. Roboten kan konfigureras på olika vis, för att till exempel återskapa en situation från en tidigare match så spelarna kan träna på denna.

New Scientist


Ett kinesiskt leveransföretag har anlitat en armé av små mobila robotar som transporterar gods och via en bricka på ovansidan tippar ner sakerna i rätt behållare. Robotarna påminner utseendemässigt mycket om de mobila robotarna från Amazonägda Kiva Systems som lyfter upp och åker omkring med lagerhyllor, men det kan istället röra sig om en snarlik kinesisk robotmodell. Robotarna uppges klara av att sortera upp till 200.000 paket per dag och åker själva och laddar sig vid behov, vilket innebär att de kan jobba i skift dygnet runt. Företaget uppskattar att deras robotsystem sparar omkring 70 procent av vad det hade kostat att sortera paketen för hand.


I år är det 20 år sedan det allra första RoboCup anordnades. Det skedde nämligen i Nagoya, Japan 1997. Med anledning av detta kommer årets upplaga av RoboCup hållas i samma japanska stad som där allt började. Den 27-30 juli går RoboCup 2017 av stapeln.


DJI släppte i dagarna sin nya drönare Phantom 4 Advanced som bland annat kan filma i 4K60, precis som den tidigare modellen Phantom 4 Pro. På det stora hela är det inte så mycket som skiljer mellan de båda. Advanced-modellen saknar några sensorer som finns hos Pro-modellen. Fler detaljer finns på DJI:s webbsida. Ett längre test av den nya modellen kan ses nedan.


ColdFusion på YouTube har gjort en video om hur artificiell intelligens utvecklas snabbare än man kan tro. Han tar bland annat upp WaveNet från Google DeepMind som inneburit en mindre revolution vad gäller att få fram talsynteser som låter mycket naturtroget, jämfört med de alternativ som är tillgängliga idag. Till och med andningsljud och läppljud skapas på ett naturligt sätt via WaveNet. DeepMind har även låtit WaveNet lyssna på klassisk pianomusik och sedan låtit AI:n skapa sin egen musik. Fler detaljer om WaveNet finns här.


Magnus Egerstedt föddes i Täby 1971 men är sedan nio månader tillbaka chef över Georgia Techs Institute for Robotics & Intelligent Machines (IRIM). Hans senaste projekt, som han berättar mer om i denna intervju, är Robotarium.


Virtuell verklighet (VR) är ett område som fortfarande utvecklas mycket med nya tekniska lösningar. Tested har träffat Aler Gu, CEO vid Dexta Robotics. Hans företag utvecklar Dexmo – ett exoskelett för händerna som via haptisk återkoppling gör att man kan känna formen, storleken och styvheten på virtuella objekt. Dexmo har en motor för varje finger och totalt 11 frihetsgrader (DOF) per hand. Drygt 6:20 in i videon börjar inslaget om Dexmo som nu även finns att köpa som ett utvecklarkit (DK1).


The Verge har gjort en slags parodi på Planet Earth, fast med robotar och drönare (som ju tekniskt sett ofta också är robotar).


På tal om drönare så tog Microsoft tidigare i år fram en drönarsimulator (Aerial Informatics and Robotics platform). Det handlar om en open source-mjukvara med naturtrogen grafik där man kan flyga olika drönarmodeller virtuellt och där ljus och fysik simuleras realistiskt. Simulatorn är tänkt som ett komplement till verkliga flygningar och kan bland annat användas för att träna AI-system. Istället för att krascha sin drönare i verkligheten under tiden man finslipar på dess autonoma navigation kan man nu göra det i datorn utan att det kostar något. Microsofts simulator är dock inte låst enbart till drönare utan kan byggas ut för att fungera med flera olika typer av robotar.

Microsoft


Avslutningsvis ett tal av Google Deepminds VD Demis Hassabis som förklarar hur AlphaGo fungerar men även berättar om fler framtida användningsområden för den generella artificiell intelligens som de håller på att utveckla. Bland annat berättar han om sin vision om att i framtiden kunna ta fram AI-forskare som kan nå forskningsgenombrott på områden som är för komplexa för oss människor.

https://www.youtube.com/watch?v=dTGthmNmrK4