Husqvarna firar en miljon sålda robotgräsklippare

Foto: Husqvarna

För 22 år sedan kom den första robotgräsklipparen från Husqvarna Group och idag firas totalt en miljon sålda robotgräsklippare.

1995 kom Husqvarnas första robotgräsklippare Solar Mower, vilket var världens första serietillverkade robotgräsklippare tillgänglig att köpa för vanliga konsumenter. Den var dessutom solcellsdriven, vilket är ovanligt hos robotgräsklippare än idag. Husqvarna Group säljer idag robotgräsklippare under varumärkena Husqvarna, Gardena, McCulloch och Flymo och har en marknadsledande position globalt i segmentet. Idag firar man att man sedan den första modellen, Solar Mower, från 1995 sålt totalt en miljon robotgräsklippare världen över.

”Att vi totalt har sålt 1 000 000 miljövänliga robotgräsklippare är en milstolpe för koncernen. För mer än 20 år sedan skapade vi marknaden för robotgräsklippare och vi har utvecklat den ända sedan dess. Vi har en stark ledande ställning inom det här segmentet medan många av våra konkurrenter fortfarande är relativt nya på marknaden. Vi ser att marknaden för robotgräsklippare fortfarande är liten i många länder, medan den har växt betydligt i andra. Det innebär att det fortfarande finns en stor tillväxtpotential inom detta spännande segment. Vårt mål är att behålla vår ledande ställning genom att erbjuda de mest tillförlitliga, säkra och effektiva produkterna och lösningarna” , säger Kai Wärn, VD och koncernchef för Husqvarna Group, i ett pressmeddelande.

 

Sedan den första modellen lanserades i mitten av 90-talet har Husqvarnas robotgräsklippare blivit både tystare, tåligare och lättare att installera. Idag går flera modeller dessutom att styra via en app i sin smartphone och klarar av mer komplexa trädgårdar. Priserna har också sjunkit mycket de senaste åren och i dagsläget kan man köpa en av Husqvarnas billigaste robotgräsklippare, Gardena R50Li, för strax under 8.000 kronor. Robotarna är dock fortfarande beroende av en begränsningsslinga runt gräsmattan.