Här skjuter ryska roboten F.E.D.O.R. med dubbla pistoler

Den ryska roboten F.E.D.O.R. beväpnad med dubbla pistoler. Foto: Skärmdump från YouTube

En video på en rysk humanoid robot av metall som skjuter med dubbla pistoler cirkulerar just nu på nätet och har fått tankarna hos vissa att gå till Terminator-filmerna.

Robotnyheter har skrivit ett par gånger tidigare om den ryska humanoida roboten F.E.D.O.R. (Final Experimental Demonstration Object Research). Nu har det dock dykt upp ett nytt klipp från vad som förefaller vara någon form av rysk militärövning där man har utrustat roboten med en pistol i varje hand som den skjuter prick med.

Videoklippet, som även inkluderar stridsvagnar, postades av Rysslands vice premiärminister Dmitry Rogozin den 13-14 april på Twitter tillsammans med ett par bilder på F.E.D.O.R. utrustad med pistoler. Av tweeten framgår det att det är FPI (Russian Foundation for Advanced Research Projects) som ligger bakom övningen. FPI kan närmast liknas vid en rysk motsvarighet till amerikanska DARPA.

I de tidigare videoklippen på F.E.D.O.R. har den framstått som mestadels fjärrstyrd av en människa men i tweeten skriver Rogozin att det finns jobb kvar att göra vad gäller finmotorik och beslutsalgoritmer. Det tyder på viss autonomi från robotens sida och kan tolkas som att man har som mål att roboten på egen hand ska kunna fatta egna beslut om när den ska trycka på avtryckaren. Pistolerna som roboten skjuter med ser ut att vara utrustade med någon sorts rödpunktssikte.

Videon på roboten som pangar loss med en pistol i varje hand har fått en del att undra om Ryssland håller på att utveckla en slags Terminator.

”Vi skapar ingen Terminator, utan artificiell intelligens som kan vara av stor praktisk betydelse inom många områden”, ska Rogozin dock ha sagt enligt den brittiska dagstidningen The Independent.

The Independent