Apple får grönt ljus för att testköra självkörande bilar

Det är tre självkörande bilar av denna modell (2015 Lexus RX 450h) som Apple har fått tillstånd att testa på allmänna vägar. Foto: Lexus

Det har länge ryktats om att även Apple börjat satsa på självkörande bilar. Nu bekräftas detta av att de har fått ett officiellt tillstånd att testköra tre autonoma bilar i Kalifornien.

Det är via en lista hos Department of Motor Vehicles (DMV), den amerikanska motsvarigheten till Transportstyrelsen, som det avslöjas att Apple fått tillstånd att testköra autonoma bilar i Kalifornien. På samma lista finns även namnen på flera välkända biltillverkare som till exempel Volkswagen, Mercedes Benz, Tesla, Nissan, BMW, Honda, Ford men även företag som Nvidia och Google är med.

För Apples del omfattar tillståndet tre fordon, samtliga 2015 års modeller av Lexus RX 450h, och sex förare, berättade en taleskvinna för Business Insider. Listan på DMV:s webbsida uppdaterades i fredags och innehåller numera totalt 30 olika företag som getts tillstånd att testköra självkörande bilar på allmänna vägar i delstaten Kalifornien.

Att Apple nu finns med på denna lista ses som en bekräftelse på att företaget i tysthet har jobbat på att utveckla system för självkörande bilar. Enligt Business Insider tackade Apple nej till att kommentera huruvida de för närvarande testar autonoma fordon på allmänna vägar och hänvisade istället till ett tidigare uttalande om att de ”satsar stort på maskininlärning och autonoma system”.

Business Insider, DMV