Autonom robot från Marble kör hem mat i San Francisco

Foto: Marble

Kampen om hemleveransrobotarna som kan leverera snabbmat, paket och liknande fram till dörren hårdnar och nu ger sig ännu ett företag in i matchen.

Det är den San Francisco-baserade startupen Marble som i samarbete med Yelp Eat24 har börjat köra hem hämtmat i två utvalda stadsdelar. Roboten från Marble påminner om de från Starship Technologies men är större och ser lite ut som om någon har korsat en golfbil med ett kylskåp. Robotarna klarar av att köra omkring autonomt i stadsmiljö men övervakas av människor på distans ifall dessa skulle behöva rycka in. Under dessa inledande testkörningar går även ytterligare en person efter varje robot.

De kunder som beställer mat via den tillhörande appen och bor i någon av de utvalda stadsdelarna i San Francisco får frågan om de vill få maten levererad av en robot. Om de svarar ja får de en PIN-kod som används för att låsa upp roboten när den anländer med maten. För att kunna navigera autonomt i stadsmiljö är roboten är försedd med LiDAR, kameror och ultraljudssensorer vars sensordata behandlas av en Nvidia Jetson TX1 och samkörs med förinlagda kartor av områdena.

TechCrunch har gjort ett reportage om roboten och skriver bland annat att Marble planerar att framöver bygga in ett temperaturkontrollerat utrymme i roboten så den kan fungera som en rullande kylbox eller för att hålla maten varm under leveransen. Tanken är nämligen att roboten i framtiden även ska kunna leverera matvaror från affären, paket och annat gods hem till dörren.

Marble