Veckans videor: DJI:s jordbruksdrönare MG-1S och Automate 2017

En av Starships leveransrobotar tar sig över en trottarkant. Foto: BuzzFeed News / YouTube

Roboray heter en mjuk undervattensrobot som inspirerats av mantan, eller djävulsrockan som fisken även kallas. Den simmar nämligen på ett liknande sätt och den nästan helt genomskinliga roboten uppges kunna simma snabbare än någon annan robotfisk. Tanken är att den ska kunna användas för att utforska undervattensområden utan att störa det naturliga havslivet. Dels är den nästan osynlig och eftersom den är mjuk kan den simma genom korallrev utan att skada dem.

New Scientist


I veckan anordnades mässorna ProMat 2017 och Automate 2017 parallellt i Chicago, USA. På den senare visades flera robotlösningar för industrin upp, däribland de nya transportrobotarna Freight500 och Freight1500 från Fetch Robotics som kan ses drygt två minuter in i videon nedan.

Ännu fler robotar från Automate 2017 kan ses i denna video.


Går det att stjäla mat från Starships leveransrobotar? En reporter från BuzzFeed News provade med en av robotarna som matleveransföretaget DoorDash använder. En representant från Starship berättade att robotarna framöver kommer få larm som ljuder om någon lyfter upp dem. I videoreportaget får vi även se hur robotarna klarar av att ta sig över höga trottoarkanter genom att lyfta på hjulen.


AGRAS MG-1S är ny drönare från DJI avsedd för precisionsjordbruk. Efter att man stakat ut området den ska hålla sig inom sköter den sig själv. Den har bland annat två munstycken för att spraya önskad vätska över grödorna och tack vare tre radarsensorer på undersidan anpassar den sig automatiskt efter höjdskillnader i terrängen.

DJI AGRAS MG-1S


På tal om jordbruk så har Carnegie Mellon University (CMU) lanserat FarmView som syftar till att få ut mer av grödorna med hjälp av robotar, drönare och artificiell intelligens. Tanken är man sedan ska dela med sig av denna kunskap till jordbrukare i fattigare delar av världen.


Robotar inom logistik och lager blir allt vanligare och Kinema Pick ska enligt utvecklarna själva vara världens första 3D-visionsystem för industrirobotar som använder sig av deep learning. Kinema Pick bygger på en 3D/2D-sensor kallad KS1000 som med hjälp av GPU-accelererad deep learning kan detektera kartonger på en pall även fast de lutar och står lite på sniskan. Roboten kan därefter plocka upp kartongerna och placera dem på ett löpande band eller liknande. Den kan även vända varje kartong så etiketten på den hamnar åt rätt håll för senare scanning.


Innan kartongerna hamnar på lastpallen måste de de dock fyllas med något och även här börjar det komma smartare robotlösningar. Detta är en betydligt knivigare uppgift för robotar då saker folk köper hos till exempel e-handelsföretag som Amazon kan ha högst varierande form och materialegenskaper, till skillnad från kartonger. RightHand Robotics heter ett startupföretag som har tagit fram en robotlösning som via maskininlärning kan plocka 500-600 objekt per timma, vilket är i nivå med mänskliga arbetare. Deras robotar kombinerar bland annat en sugkopp med ett trefingrat klogripdon för att först suga åt sig objektet och därefter dra det in mot gripklon som kan omsluta det.


Malmö blir första stad i Sverige med att införa Nao-robotar i grundskolan, rapporterar Expressen. I videon nedan får vi se Daniel Pamp, IT-pedagog vid Pedagogisk Inspiration (PI), demonstrera Nao-roboten Kim som ska användas i skolarbetet. Enligt Expressen är sju Nao-robotar redan ute i Malmöskolor och utöver det ska 33 skolor få tio lådor med Lego-robotar att använda i ämnen som matematik, teknik, fysik och svenska från årskurs fyra till nio.


GPU-tillverkaren Nvidia har inlett ett samarbete med Paccar, en av världens största lastbilstillverkare som ligger bakom lastbilsmärkena Kenworth, Peterbilt och DAF. Med hjälp av Nvidias deep learning-baserade DRIVE PX 2-plattform ska Paccars last- och dragbilar göras självkörande. De uppges redan ha tagit fram ett proof-of-concept av en ”nivå 4”-autonom lastbil.