Carl F först i Sverige med robotiserad avfallssortering

Foto: Carl F / YouTube

Att sortera byggavfall från ett löpande band är kanske inte världens roligaste jobb och då är det tur att det finns robotar som kan ta över den sysslan. Nu har ett finskt robotsystem för avfallssortering kommit till Sverige.

Robotnyheter skrev om finska ZenRobotics första gången 2011. Sedan dess har de traditionella industrirobotarmarna som ursprungligen användes bytt ut mot traversrobotar. Dessa sitter monterade ovanför det löpande bandet där avfallet kommer åkande. Via kameror och andra typer av sensorer identifieras materialet i avfallet och robotarnas gripklor plockar upp en bit i taget och slänger dessa i avsedd återvinningsbehållare.

Nu har ZenRobotics robotsystem för avfallssortering installerats i Sverige för första gången. Det är det Malmöbaserade familjeföretaget Carl F som sedan februari haft sin avfallssorteringsrobot, kallad Carl-Robot, i drift. Robotarna gör 4.000 plock per timma och kan i dagsläget sortera trä, sten, metall och plast i olika behållare. De blir dessutom bättre med tiden, ju mer de plockar. Carl F har nu som mål att återvinna 25 procent mer av sitt avfall, motsvarande 12.000 ton årligen.

Carl F har varit verksamt i snart 130 år och hanterar främst byggavfall. Totalt har de investerat 18 miljoner kronor i robotanläggningen, som är ZenRobotics åttonde installation i världen, skriver Dagens Industri.

ZenRobotics Recycler (ZRR) använder sig av en kombination av sensorer för att detektera vilket material avfallet är gjort av. I videon här under, som även den är filmad på Carl F:s anläggning i Malmö, förklaras mer om hur den robotiserade avfallssorteringen fungerar.

Carl F