16 robotgräsklippare i stort test av Bäst-i-test

Testsajten Bäst-i-test.se har nyligen publicerat sitt årliga test av robotgräsklippare och i år är det hela 16 modeller som ställts mot varandra.

Som vanligt återkommer flera av modellerna från tidigare års tester men minst åtta av modellerna är testade under 2017. Prisspridningen nu för tiden är väldigt stor på robotgräsklippare och de testade modellerna har, precis som föregående år, delats in tre prisklasser: budget (upp till 11.000 kronor), mellan (11.000 till 20.000 kronor) och premium (över 20.000 kronor). Robotgräsklipparna har långtidstestats under flera månader på flera olika typer av gräsmattor och under olika väderomständigheter.

Husqvarna Automower 315

Precis som förra året blir Husqvarna Automower 315 ”Bäst i test” och kallas ”fantastiskt prisvärd med utmärkt problemlösningsförmåga”. En nyhet för i år är även att Automower 315 har fått stöd för Automower Connect, det vill säga en GSM-modul som gör att man kan styra robotgräsklipparen via en app i mobilen.

Den får även beröm för att klara av kraftiga lutningar och för sin patenterade guidekabel som underlättar bland annat vid mer komplexa gräsmattor. Husqvarna Automower 315 är avsedd för gräsmattor på upp till 1.500 m² och kostar i dagsläget runt 16.000 kronor.

 


Husqvarna Automower 430X

”Bästa premiumval” blir Husqvarna Automower 430X, precis som den blev i 2016 års test. Den kostar cirka 7.500 kronor mer än Automower 315 och uppges vara ännu bättre på att klara av komplexa trädgårdar med olika typer av hinder. Det kraftigare batteriet gör dessutom att den klarar av att klippa drygt dubbla ytan (3.200 m²). Precis som 315-modellen får den beröm för att vara lättprogrammerad men har även den lättrepad kaross. Den har dessutom inbyggd GPS men denna visar inte alltid korrekt position, enligt testet. I dagsläget kostar Automower 430X runt 23.500 kronor.

 


Gardena R50 Li

Inte heller utmärkelsen ”Bästa budgetval” skiljer sig från förra årets test då den går till Gardena R50 Li även i år. Modellen har dock gått upp med någon tusenlapp i pris sedan förra årets test och ligger nu på över 9.000 kronor. Gardena ägs som bekant av Husqvarna och bygger därför i grunden på samma teknik som de mindre Automower-modellerna. Enligt Bäst-i-test presterar den över sin prisklass och har ”en anmärkningsvärt bra problemlösningsförmåga för en budget-modell”.

 

Samtliga testade robotgräsklippare:

 • Husqvarna Automower 315
 • Husqvarna Automower 430X
 • Gardena 100Li SILENO
 • Husqvarna Automower 450X
 • Husqvarna Automower 105
 • Robomow MS1500
 • Viking iMow 632
 • Viking MI 422
 • Gardena R50 Li
 • Honda Miimo 520
 • Bosch Indego
 • Worx Landroid M
 • Wolf-Garten ROBO Scooter 3000 (rebrandad Robomow RS630)
 • Stiga Autoclip 225 S
 • Stiga Autoclip 524 S
 • AL-KO Robolinho 100

Läs testet i sin helhet på Bäst-i-test.se.