Freight500 och Freight1500 är Fetch Robotics senaste lagerrobotar

Foto: Fetch Robotics / YouTube

Just nu pågår ProMat 2017, Nordamerikas största mässa för materialhanteringslogistik, i Chicago där Fetch Robotics visar upp sina nya transportrobotar Freight500 och Freight1500. Dessa kompletterar de tidigare robotarna Fetch och Freight som Robotnyheter skrev om 2015.

Freight500 är en autonom transportrobot, även kallad AMR (Autonomous Mobile Robot) eller AGV (Automated Guided Vehicle), som klarar av att flytta laster på upp till 500 kilo trots att den är smal nog att kunna passera genom vanliga dörröppningar. Behöver man transportera ännu tyngre saker finns även modellen Freight1500 som klarar av en nyttolast på upp till 1.500 kilo och är lämpad för att flytta gods på vanliga lastpallar. När batterierna börjar bli svaga åker robotarna automatiskt och laddar sig, vilket tar en timma för 90 procents laddning.

På ett fullt laddat batteri uppges robotarna kunna arbeta kontinuerligt i upp till nio timmar. Via sensorer som LiDAR och 3D-kameror i kombination med Fetch egen navigationsmjukvara klarar robotarna av att navigera omkring i till exempel stora lagerlokaler på egen hand utan att någon speciell anpassning av lokalen behöver göras. De känner även av dynamiska hinder, såsom människor och andra mobila robotar, och kan lämna företräde för dem. Roboten måste dock guidas runt av en människa första gången så den kan bygga upp en intern karta över lokalen den ska arbeta i.

Under förra året gjorde dock Shiloh Curtis sin praktik på Fetch Robotics där hon utvecklade en prototyp för ett autonomt system för utforskning och kartläggning hos robotarna. Med hjälp av det systemet kan robotarna på egen hand välja nya områden att utforska och därefter navigera autonomt till dem. Hösten 2016 påbörjade Curtis sina studier vid Massachusetts Institute of Technology (MIT) och i videon ovan kan ni höra henne berätta om systemet hon utvecklade under sin tid hos Fetch.

Fetch Robotics