TEST: iRobot Braava Jet 240 – mopproboten som sprutar vatten

Foto: Robotnyheter

Robotnyheter har testat iRobots senaste robotgolvmopp Braava Jet 240 och det är en robot som introducerar flera smarta tekniska lösningar.

Hösten 2012 köpte iRobot upp konkurrenten Evolution Robotics som då tillverkade robotmoppen Mint. Den fick därefter det nya produktnamnet Braava under iRobots flagg och nu har tekniken vidareutvecklats. Det är just också de nya tekniska lösningarna som imponerar mest med Braava Jet 240.

Det första man slås av när man packar upp Braava Jet 240 är hur liten den är jämfört med en vanlig robotdammsugare. Den kvadratiska städroboten väger bara 1,25 kilo och mäter mindre än 18×18 centimeter till ytan, vilket gör att den kommer åt i trånga utrymmen. Braava Jet 240 är dock ingen robotdammsugare utan en robot för torr- och våtmoppning av hårda golv och är avsedd för mindre ytor (upp till 25 m²) som badrum och kök. Braava Jet har en enkel piezohögtalare och kan därför inte prata som Roomba utan bara pipa. Den spelar dock små trudelutter och ger på det hela taget ett ganska gulligt intryck.

Roboten måste startas manuellt och även laddas manuellt. Laddningen sker genom att man plockar loss batteriet från baksidan och laddar detta i en medföljande laddare som stoppas direkt i vägguttaget. Det tar knappt två timmar att ladda batteriet fullt och det räcker sedan till flera städpass, beroende på hur stora ytor som ska moppas.

Trappsensorer finns på undersidan av roboten så att den inte ska köra ner för trappor och liknande. Den verkar även kunna känna av när den råkat köra upp lite på en mattkant, gissningsvis via lutningen, och backar då tillbaka. Detta fungerar majoriteten av gångerna men inte hundraprocentigt, vilket ledde till att Braava Jet under testet tog sig upp på en matta och därefter irrade omkring på den ett tag innan den kom därifrån.

Fläckborttagningsförmåga

Tanken med Braava Jet 240 är att den ska moppa bort smuts och lättare fläckar från golvet. Man får med tre olika sorters engångsmoppar i kartongen, två av varje sort. De blåfärgade är för våtmoppning, de orange för fuktig moppning och de vita för torrmoppning.

Det märks att iRobot har satsat på att göra Braava Jet 240 användarvänlig för roboten har ett väldigt avskalat gränssnitt med enbart en stor ”CLEAN”-knapp och när man monterar moppen på undersidan känner roboten automatiskt av vilken typ av mopp det är och anpassar sig därefter. Detta sker via en optisk sensor under roboten som läser av stansade hål i pappbiten som moppen sitter på. En smart lösning som gör att man slipper en extra knapp på roboten för att välja städprogram. Nu räcker det istället att trycka en gång på ”CLEAN” för att väcka roboten och sedan en gång till för att starta moppningen. Lyfter man upp roboten under pågående städning så stannar den genast.

På undersidan har Braava Jet bland annat en optisk sensor för att känna av mopptyp. Foto: Robotnyheter

Det går även att köpa till tvättbara moppar som kan återanvändas men fördelen med engångsmopparna är att de har inbyggt (parfymerat) rengöringsmedel. Man fyller alltså inte på med något rengöringsmedel i själva roboten, utan bara vanligt kranvatten. Detta sker via ett påfyllningshål som döljs snyggt under bärhandtaget på roboten. Där finns även en mekanisk utmatningsknapp som används för att lossa moppen när Braava har moppat klart. Detta gör att man slipper ta i den smutsiga och våta moppen med händerna.

Under handtaget döljs vattenpåfyllningshålet och en knapp för att lossa moppen.

En av de stora nyheterna med Braava Jet är att den via ett jetmunstycke längst fram precisionssprayar vatten på golvet framför sig innan den moppar ytan. I ”våt”-läget (blå mopp) moppar den i en böj åt varje sida och sprayar vatten innan varje sväng. I ”fuktig”-läget (orange mopp) sprayar den bara en gång framför sig och moppar endast rakt fram. I torrmoppningsläget används inget vatten alls och roboten åker då tvärs över rummet och stannar inte förrän den stöter på hinder. I de två första lägena vibrerar dessutom moppen för att gnugga bort fläckarna.

Hur bra är då Braava Jet 240 på att få bort fläckar? Enligt reklamen ska den bland annat klara av att avlägsna intorkade fläckar av kaffe och läsk. Robotnyheter har testat på fläckar med kaffe, koncentrerad saft och ketchup som fick torka in på ett köksgolv i cirka 2-3 timmar. I våtmoppningsläget moppades kaffefläckarna och saftfläcken bort utan problem. Ketchupfläcken var dock svårare och det krävdes en extra vända med samma mopp för att den skulle försvinna. En nackdel med att köra flera vändor med samma mopp är dock att den blir fuktigare och fuktigare efter varje vända och till slut inte klarar av att absorbera mer vatten.

Framtill sitter jetmunstycket som sprayar vatten och har gett Braava Jet sitt namn. Foto: Robotnyheter

Innan Braava Jet sprutar vatten på golvet backar den alltid först en bit så den verkligen vet att ytan som ska sprayas är fri från hinder. På så vis undviker den att spruta vatten på väggar, möbler och annat. Värt att nämna är att Braava Jet är väldigt tystgående. Det är i princip bara när den sprayar vatten eller kommer i kontakt med väggar och andra hinder med den vibrerande moppen som den låter. I torrmoppningsläget där den varken sprutar vatten eller vibrerar med moppen är den extremt tyst.

Den orange moppen (”fuktig”-läget) är bättre lämpad för fläckar som ännu inte hunnit torka in. Då moppar Braava Jet enkelt bort spillt kaffe, filmjölksfläckar och liknande. Intorkade kaffefläckar kan kräva två vändor för att försvinna. Riktigt ingrodd smuts rår dock Braava Jet inte på utan då får man plocka fram den vanliga golvmoppen och moppa manuellt.

Navigation

Precis som de tidigare Braava-modellerna moppar Braava Jet 240 golvet systematiskt i parallella linjer och återvänder till startpunkten när den är färdig. Till skillnad från de äldre Braava-modellerna är den dock inte beroende av någon extern Northstar-enhet som måste placeras i rummet och agera som en slags inomhus-GPS. Irobot har istället löst detta på ett smart sätt trots att Braava Jet varken har kamera eller andra sensorer som städrobotar normalt annars använder för SLAM. De har utvecklat en mappnings- och navigationsteknik baserat på data från robotens bumper-, odometri- och gyrosensorer, enligt IEEE Spectrum.

I praktiken fungerar detta förvånansvärt bra och man märker att roboten lär sig var det finns hinder. Om den kör in i till exempel en vägg för första gången så memorerar den det till nästa gång den åker mot samma vägg och saktar då in precis före väggen. En annan sak som imponerar är hur Braava Jet 240 inte bara åker nära utan formligen slickar väggar, stolsben och liknande hinder. Det gör att den kommer åt mycket bra runt toalettstolen och i hörn.

En annan smart teknisk lösning är hur iRobot har lyckats få virtuell vägg-funktionalitet hos Braava Jet utan behov av någon extern enhet som måste placeras ut på golvet. Man placerar bara roboten på golvet med bakdelen där man vill att den virtuella väggen ska skapas och håller därefter inne CLEAN-knappen när man slår på roboten tills ett par blålysande horisontella streck tänds som bekräftelse på att virtuell vägg-läget har aktiverats. Roboten lagrar då positionen för den virtuella väggen i sin interna karta och det fungerar med imponerande precision. När städpasset är över raderas den virtuella väggen automatiskt.

iRobot HOME-appen

Braava Jet 240 hade ursprungligen inte stöd för iRobot HOME-appen men fick det några månader senare i samband med lanseringen av Roomba 960 i augusti 2016. Till skillnad från Roomba använder sig Braava Jet av Bluetooth istället för WiFi, men den har ändå stöd för OTA-uppdateringar (Over-the-air) av robotens mjukvara.

Appen är inget krav för att kunna använda Braava Jet 240 men man får en del extrafunktionalitet som till exempel en indikator för batterinivån samt vilken typ av mopp som sitter monterad. Man får även tillgång till ett punktrengöringsläge som man inte kommer åt utan appen. Detta gör att roboten moppar en yta på en kvadratmeter – en meter framåt och en halvmeter åt vardera sida utifrån sin placering på golvet. Man kan såklart starta och pausa roboten via appen och även aktivera den virtuella väggen. Det går även att justera hur mycket vatten Braava Jet ska spruta med respektive mopptyp om man inte nöjer sig med de förvalda alternativen. Via appen kan man även beställa nya moppar och har tillgång till snabbstartsguiden och handboken som PDF-filer.

Sammanfattning

Braava Jet 240 ersätter inte den gamla hederliga golvmoppen men kan se till att hålla golven fräscha i kök och badrum genom att samla upp smuts och även avlägsna lättare fläckar. Den lilla roboten är väldigt användarvänlig och imponerar med flera smarta tekniska lösningar som till exempel möjligheten att skapa en virtuell vägg utan behov av en extern enhet. Den är även extremt bra på att bokstavligen pressa sig mot saker för att komma åt med moppen ända in i hörn, runt toalettstolar och annat.

Braava Jet 240 är en av iRobots billigaste städrobotar med en prislapp på runt 2.000 kronor. Dock tar de sex engångsmopparna som följer med snabbt slut och att köpa nya kan bli kostsamt i långa loppet då de i dagsläget kostar 100 kronor för ett 10-pack. Man kan å andra sidan köpa ett 2-pack tvättbara (upp till 50 gånger) golvtvättrasor för 190 kronor, men dessa innehåller inget rengöringsmedel som engångsmopparna gör.

Samtliga foton och skärmdumpar: Robotnyheter