Bosch Indego 400 Connect schemalägger gräsklippningen automatiskt

Bosch nya robotgräsklippare Indego 400 Connect är bara hälften så stor och hälften så högljudd som tidigare modeller. Dessutom schemalägger den klipptiderna helt på egen hand.

2012 lanserade Bosch sin första robotgräsklippare Indego. Den var då unik genom sin LogiCut-teknik som gör att den klipper gräsmattan i parallella linjer istället för kors och tvärs. Tre år senare kom en ny modell kallad Indego Connect med internetuppkoppling och som därmed kan styras via en app i mobilen eller surfplattan. I år lanserar Bosch de nya robotgräsklipparna Bosch Indego 400 och Bosch Indego 400 Connect. Nu har åtminstone den uppkopplade modellen (Indego 400 Connect) kommit till Sverige.

Siffran 400 skvallrar om hur många kvadratmeter gräsmatta den är avsedd att klippa som mest. Jämfört med de tidigare Indego-modellerna ska Indego 400 vara 50 procent mindre och endast ha hälften så hög ljudnivå, enligt Bosch. De har även fått en ny design, så de är lätta att skilja från de större modellerna på flera sätt.

Precis som tidigare modeller använder sig Bosch Indego 400 av LogiCut-tekniken som innebär att den under första körningen i en ny trädgård åker en gång längs hela avgränsningsslingan för att beräkna storleken på gräsmattan med hjälp av sensorer och mjukvara. Därefter klipper den gräsmattan systematiskt i parallella linjer.

En nyhet för Indego 400-modellerna är kalenderfunktionen som automatiskt beräknar den ideala klippcykeln baserat på gräsmattans storlek, hur stor yta som kan klippas på en batteriladdning, laddningstiderna och de pauser som måste tas, till exempel under helgerna. Med andra ord behöver man inte schemalägga klipptiderna manuellt längre. Dagar, klockslag och längd för gräsklippning väljs istället automatiskt av robotgräsklipparens mjukvara. Man kan dock gå in och pilla manuellt på schemaläggningen om man inte skulle vara helt nöjd.

Precis som tidigare kommunicerar Connect-modellen via GSM-nätet och är därmed inte beroende av wifi eller Bluetooth. Via Bosch Smart Gardening-appen (iOS och Android) kan man sköta sin robotgräsklippare från mobilen. I appen kan man bland annat se på en karta var på gräsmattan robotgräsklipparen befinner sig samt hur stor del som är klippt.

Följande funktioner finns i “Smart Gardening”-appen:
– starta klippning
– pausa klippning
– återvänd till laddstationen
– ställ in kalender
– uppmärksamhetsvarningar
– råd om knivbyte
– inaktivera robotklipparen
– visa position och hur mycket som har klippts
– visa körtid
– visa totala livstiden för roboten
– visa FAQ (Vanliga frågor)
– support via telefon och e-post
– visa och köp tillbehör
– fjärruppdatering av mjukvaran (firmware)

Bosch har även gjort om laddstationen så den är mer kompakt och ska nu kunna placeras i ett hörn. Den har även fått en integrerad kabelkanal för att lagra begränsningskabeln, vilket underlättar installationen. Rekommenderat återförsäljarpris för Bosch Indego 400 är 899 euro och för Bosch Indego 400 Connect 1.099 euro. I Sverige kan man i skrivande stund köpa Indego 400 Connect för cirka 12.000 kronor.

 

Specifikationer för Bosch Indego 400 / Indego 400 Connect

Rekommenderad klippyta: 400 m²
Max lutning: 15° (27 %)
Klippbredd: 19 cm
Klipphöjd: 30, 40 eller 50 mm
Laddningstid: 45 min
Klipptid per laddning: 30 min.

Batteri: 18 V Litiumjon / 2,5 Ah
Hastighet: 40 cm/s
PIN-kod och larm: Ja
Dimensioner (längd x bredd x höjd): 44,5 x 36,4 x 20,2 cm
Garanterad ljudnivå: 63 dB (ungefär lika högt som ett normalt samtal)
Vikt (inkl. batteri): 8 kg


Bosch Indego 350 och Indego 350 Connect

Uppdatering 24 mars: Det har även börjat dyka upp två billigare modeller kallade Bosch Indego 350 och Bosch Indego 350 Connect i Sverige. De har i grunden samma specifikationer som Indego 400-modellerna men är istället avsedda för trädgårdar på upp till 350 m². Den största skillnaden är prislappen som för Indego 350 Connect ligger på 9.990 kronor.

 

Klarar man sig med en modell som inte har stöd för att styras via en smartphone-app kan man dessutom komma ett par tusenlappar billigare undan. Den icke-uppkopplade varianten Indego 350 går nämligen att köpa för endast 7.990 kronor i dagsläget.