Honda Miimo 3000 – robotgräsklipparen som kan spolas av med vattenslangen

Nu lanserar Honda sin nya robotgräsklippare Miimo HRM 3000 som har flera nyheter jämfört med de tidigare modellerna. Den tål bland annat att spolas av med trädgårdsslangen och har fått stöd för att styras via en smartphone.

2012 lanserade Honda sin robotgräsklippare Miimo och tre år senare kom den andra generationens Miimo (310 och 520) med digital slingsignal. Nu under sista halvan av mars 2017 lanserar Honda den tredje generationens robotgräsklippare i form av Miimo HRM 3000, som ett komplement till de tidigare modellerna från 2015. Miimo 3000 har fått ett lite uppdaterat utseende och klarar av att klippa ytor på upp till 4.000 m², jämfört med 520-modellen som klarar 3.000 m².

En nyhet är att Miimo 3000 är IPX5-klassad, vilket innebär att man kan spola av den med trädgårdsslangen utan att den tar skada. Det gör det enkelt att rengöra den från gräsrester och smuts som fastnat på undersidan.

Miimo 3000 är även Hondas första robotgräsklippare som har fått stöd för att styras med en mobilapp (iOS och Android), via Bluetooth, där man kan göra inställningar, schemalägga klipptider och även köra omkring manuellt med roboten. Det finns även en kalendervy i appen så man kan ställa in specifika datum då man vill att roboten inte ska klippa. Klippegenskaper såsom klipphöjd och annat kan ändras även under pågående klippning. En annan finess är att man kan programmera in upp till fem olika startpunkter så Miimo börjar klippningen vid dessa istället för vid laddstationen. Man kan även få support från Honda via appen.

Upp till 170 m² per timme ska Miimo 3000 kunna klippa och den har fått ett kraftfullare litiumjonbatteri (22,2 V / 5,4 Ah) än den tidigare toppmodellen Miimo 520. Detta ger Miimo 3000 en klipptid på upp till 90 minuter, men det tar bara 45 minuter att ladda batteriet fullt igen. Honda har även försett Miimo 3000 med en särskild teknik som innebär att den under gräsklippningen svänger undan från begränsningsslingan utan att stanna, vilket kortar ner klipptiden något.

Honda Miimo 3000 har fått lite uppdaterad design. Till vänster Miimo 310/520.  Foto: Honda

En annan teknisk lösning gäller laddstationen som nu kan placeras mycket friare än tidigare, istället för i en viss vinkel i förhållande till begränsningsslingan. Enligt Honda ska Miimo 3000 kunna köra in i laddstationen i valfri vinkel så man ska kunna placera stationen i till exempel ett hörn, under en buske eller i en smal passage. Robotgräsklipparen kan även anpassa klippningen efter hur gräset växer så den klipper oftare när det växer fort. Den känner även av om gräset är tjockare än vanligt och kan då automatiskt börja klippa särskilt noga på den platsen i ett spiralformat mönster.

Laddstationen till Miimo 3000 kan ställas på sniskan om så önskas.  Foto: Honda

Vad gäller att klippa i sluttningar så är Miimo 3000 marginellt bättre än Miimo 520 och klarar av lutningar på upp till 25° (47 %). PIN-kod och larm är självklarheter och robotgräsklipparen har även sensorer som känner av 360 grader runt och stannar när den kör in i något. Den har även ett nattläge som gör att den enligt Honda ska hålla en ljudnivå på endast 53 db(A). Honda Miimo 3000 kommer finnas att köpa hos auktoriserade Hondaåterförsäljare under sista halvan av mars 2017 och har ett rekommenderat pris på 24.900 kronor vid lansering.

 

Specifikationer för Honda Miimo HRM 3000

Områdeskapacitet: Upp till 4 000 m²
Arbetskapacitet: 170 m²/h
Maximal lutning inom arbetsområdet: 25° / 47%
Garanterad ljudnivå: 59 db(A)
Knivtyp: 3 (Rotortyp)
Klippbredd: 220 mm
Justering av klipphöjd: Elektrisk från 20 till 60 mm

Batterityp: Li-ion 22,2V / 5,4Ah
Klipptid per laddning: 90 min
Laddningstid: 45 min
Vattentät: IPX5
Smartphone-app: Android och iOS
Laddningsstationens läge: Flexibelt
Begränsningskabel och peggar medföljer:
Längd x Bredd x Höjd: 710 x 550 x 301 mm
Vikt: 13,8 kg

Honda Miimo