7 robotdammsugare i test av Testfakta

Testsajten Testfakta har testat sju olika robotdammsugare med en prislapp på upp till omkring 6.000 kronor. Vinnaren blev en nykomling med originell form.

På uppdrag av testsajten Testfakta har det tekniska laboratoriet Intertek ETL i Storbritannien testat sju olika robotdammsugare i olika moment. Det handlar om bland annat dammupptagning från hårt golv, hörn, mattor, längs väggar men även testkriterier som ljudnivå, navigationsförmåga och användarvänlighet har vägts in i slutbetyget.

Man har begränsat urvalet av robotdammsugare till de modeller som kostar upp till ungefär 6.000 kronor. Robotarna har under testet dessutom körts på sina förinställda städprogram. Bäst i test blev Electrolux MotionSense ERV5210TG, en relativt ny modell på marknaden som lanserades hösten 2016.

Electrolux MotionSense ERV5210TG

Testvinnare blev Electrolux MotionSense ERV5210TG som till skillnad från de flesta andra robotdammsugare har en triangulär form. Detta ska enligt tillverkaren göra så den kommer åt bättre i hörn och det verkar den också göra, enligt Testfakta. Detta bekräftas även i Aftonbladets test av robotdammsugare från december 2016. Den har testets bästa dammupptagningsförmåga (95 procent) och är även näst bäst på att få upp damm från mattor. Totalt får den 4,3 av maximalt 5,0 i totalbetyg.

Det finns två modeller av Electrolux MotionSense där den grå modellen (ERV5210TG) har virtuell barriär och fjärrkontroll medan den vita inte har det. I övrigt verkar de vara identiska. I dagsläget kan man köpa den grå modellen för strax under 4.000 kronor medan den vita (ERV5100IV eller ERV5100IW) är prissänkt till 2.990 kronor hos en enskild återförsäljare. Normalpriset för den sistnämnda ligger annars på omkring 3.500 kronor.

 


iRobot Roomba 886

På andra plats hittar vi Roomba 886 från iRobot som är marknadsledande inom robotdammsugare. Den har enligt testvärdena inte riktigt lika bra dammupptagningsförmåga som modellen från Electrolux, men klår faktiskt denna i momentet som omfattar rengöring av fibrer och tussar från en matta där den får upp 100 procent. Det låga delbetyget vad gäller dammupptagningen som helhet beror på att den missar betydligt fler kanter och hörn än Electrolux-roboten samt många kontrollytor. Slutbetyget landar på 3,8.


Neato Botvac D3 Connected

Inte långt därefter kommer Neato Botvac D3 Connected som skiljer sig från de två tidigare modellerna genom att den via laser kartlägger rummen den städar och därmed inte åker omkring till synes slumpmässigt. ”Connected” i modellnamnet innebär också att den har wifi-stöd och därmed kan schemaläggas och styras via en mobilapp. Den missar dock 11 av de totalt 42 kontrollytorna i testet, vilket är flest i hela testet tillsammans med Miele Scout RX1.

 


Skantic Robot Cleaner 10

Foto: Robotnyheter

Sämst i testet blev budgetmodellen Skantic Robot Cleaner 10, en modell som även Robotnyheter har långtestat (läs testet här). Den får kritik för sin lilla dammbehållare och sin dåliga sugkraft, vilket Robotnyheter kan bekräfta. Dammbehållaren får man räkna med att tömma efter varje städrunda och vad gäller sugkraften så får den inte upp tyngre partiklar som grus, större smulor och liknande. Den fungerar dock bra för att ta upp vanligt damm och hår från hårda golv. Mattor bör plockas bort innan den startas.

Man bör även ha i åtanke att detta är en budgetmodell som spelar i en helt annan liga än de dyrare robotdammsugarna. Läser man recensionerna hos NetOnNet och SIBA som säljer den så verkar kunderna överlag vara väldigt nöjda med den, med tanke på vad den kostar. Den har de senaste månaderna dessutom varit prissänkt ned till 499 kronor till och från. I sitt test ger Testfakta Skantic Robot Cleaner 10 lägsta betyg (1,0) vad gäller ljudnivån, medan Roomba 886 får 3,0 på den femgradiga skalan. Detta är märkligt då Skantics modell är betydligt mer tystgående än åtminstone de Roomba-modeller som Robotnyheter har testat (980 och 865). Dock är den inte så tyst att man vill ha den i samma rum medan man kollar på TV, om man inte använder hörlurar vill säga.

 

En annan sak Skantic får kritik för i testet är att den inte klarar av att backa vid trappsteg utan kör över kanten. Den har dock tre IR-sensorer framtill på undersidan, som dessutom kan ställas i tre steg för att justera ljusinsläppet (om man har mörka golv). Robotnyheter har under testperioden inte märkt av några problem med detta hos Skantic-roboten. En fördel den annars har och som är värd att nämnas är det kompakta formatet som gör att den kommer åt på ställen där normalstora robotdammsugare går bet.

I övrigt kan konstateras att den betydligt dyrare modellen Miele Scout RX1 bara får 0,1 högre i slutbetyg än Skantic Robot Cleaner 10 och därmed hamnar näst sist i testet. Den klarade bland annat mattor sämst av alla testade robotdammsugare. Intressant nog blev Miele Scout RX1 bäst i test när Aftonbladet testade robotdammsugare i slutet av förra året. I samma test var även modeller som Electrolux MotionSense ERV5100IW med, samt de betydligt dyrare iRobot Roomba 980 och Dyson 360 Eye.

Övriga modeller som är med i testet är LG VR65710LVMP och Cleanmate S500. Hela testet av robotdammsugare från Testfakta kan läsas här. Där finns även en PDF med delbetyg över alla testade modeller.