Roomba 900-serien får visuell karta och Alexa-stöd

Idag släpptes en uppdaterad version av iRobot HOME-appen som ger Roomba 900-serien flera nya funktioner, bland annat en visuell karta där man kan se var robotdammsugaren har städat.

Hösten 2015 lanserade iRobot sin senaste generations robotdammsugare i form av Roomba 900-serien. Den skiljer sig stort från de tidigare Roomba-modellerna då den inte åker omkring till synes slumpmässigt utan faktiskt kartlägger rummen den städar så den vet precis var den redan har varit. Det är också iRobots första robotdammsugare med wifi och smartphonestöd. Nu har en större uppdatering (version 2.0) av iRobot HOME-appen kommit.

Den nya versionen av appen introducerar ”Clean Map” – en visuell karta som visas efter avslutad städning, liknande hur Dyson 360 Eye har haft i sin app sedan start. På den zoombara kartan kan man se precis vilka rum Roomba har städat och även vilka platser den har behövt städa extra noga på, det vill säga där robotdammsugaren aktiverat ”Dirt detect”-läget. En annan finess som Dyson 360 Eye länge haft och som nu introduceras hos Roomba 900-serien är möjligheten att få pushnotiser i mobilen som informerar om när ett städjobb är avklarat och liknande.

Det är dessutom mycket möjligt att vi i framtiden kommer få se ytterligare funktioner som utnyttjar Roombas kartläggningsförmåga. I en intervju med IEEE Spectrum i december 2015 sa Melissa O’Dea, Senior Product Manager hos iRobot, att de har en framtida vision om att man till exempel ska kunna be Roomba städa köket på måndagar, badrummet på tisdagar och hela huset på fredagar.

”iRobot fokuserar nu på allvar på möjligheterna inom det moderna smarta hemmet. Detta kommer att ge våra kunder en ännu bättre produktupplevelse”, säger Colin Angle, CEO och styrelseordförande hos iRobot, i ett pressmeddelande. ”Den uppdaterade appen gör Roomba ännu mer användarvänlig. Den har en förbättrad rengöringskarta, röststyrning och avrapportering om rengöringsjobben. Det är ett spännande steg i riktning mot att realisera vår vision om ett system av samarbetande rengörings-robotar, som klarar uppgifterna i ditt smarta hem.”

 

Historiken visualiseras nu även med grafiska staplar i den uppdaterade iRobot HOME-appen, så man får en lättare översikt över hur stor yta Roomba har städat de senaste 30 passen. En annan nyhet man lagt till, som dock endast fungerar i USA i dagsläget, är stöd för röststyrning via Amazon Alexa. Äger man en Amazon Echo-enhet eller liknande kan man till exempel säga ”Alexa, ask Roomba to stop cleaning” för att få robotdammsugaren att avbryta städningen.

Den uppdaterade iRobot HOME-appen finns att ladda ner idag till iOS och Android. Amazon Alexa-stödet kommer blir tillgängligt i USA under andra kvartalet 2017.

Robotnyheters test av Roomba 980 kan läsas här.