Robomow satsar i år på små och billiga robotgräsklippare med RX20 och RX12

Foto: Robomow

Robomow lanserar i år den nya RX-serien som är deras billigaste och mest kompakta robotgräsklippare hittills.

Robomow har redan idag en uppsjö olika modeller av sina robotgräsklippare varav de i det övre prissegmentet är riktiga arbetshästar med rejäla knivar som även kan ta hand om kvistar på tomten. Inför säsongen 2017 kompletterar man sitt utbud med sin minsta och billigaste robotgräsklippare hittills i form av den nya RX-serien där den billigaste modellen redan idag går att få tag på för under 5.000 kronor.

De nya RX-modellerna är väldigt kompakta och påminner utseendemässigt lite om Husqvarnas minstingmodell Automower 105, men är bara avsedda för knappt hälften så stora klippytor. Robomow RX har också en rundare design och en så kallad ”glider” istället för ett tredje hjul som agerar stödhjul. Totalt lanseras tre modeller i RX-serien:

Robomow RX20u

Robomow RX20u rekommenderas för gräsmattor på upp till 200 m² men kan under optimala förhållanden klippa upp till 300 m², det vill säga en gräsmatta som i praktiken ser ut som en fotbollsplan och är fri från hinder. Gränssnittet på robotklipparen är avskalat och består av endast två knappar – en av/på-knapp, en stor röd stoppknapp samt tre statuslysdioder. Schemaläggning av klipptider och andra inställningar sker istället via mobilappen som i dagsläget endast finns för Android.

Man kan dela in gräsmattan i upp till fem zoner och Robomow RX20u har även barnsäkring och stöldskydd. En annan praktisk sak är att laddstationen kan installeras utanför gräsmattan så att även gräsytan där stationen annars skulle ha stått också blir klippt. Storleksmässigt är RX-modellerna väldigt kompakta och alla tre mäter 53 x 42 x 26 centimeter (längd x bredd x höjd). De klarar av att klippa i lutningar på maximalt 15% (8,5°).

Till skillnad från många andra robotgräsklippare använder sig Robomow av solida klippknivar istället för en knivtallrik med lösa rakbladsliknande knivar på. Enligt Robomow ska det räcka med att byta klippkniv en gång per år. Riktpriset på Robomow RX20u är satt till 7.899 kronor men den går redan att få tag på för under 7.000 kronor hos vissa återförsäljare.

 

Specifikationer för Robomow RX20u

Max klippyta: 300 m² (200 m² rek.)
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 15-45 mm
Klippeffekt: 100 W
Lutning: 15% (8,5°)
Laddningstid: 16-20 timmar
Arbetstid: 90-120 min
Batteri: 12 V bly-syra 7,0 Ah
Klippzoner: 5

Barnlås: Ja
Schemaläggning: Ja
Appstöd: Ja
GSM-modul: Nej
Regnsensor: Nej
Garanti: 2 år
Storlek: 53 x 42 x 26 cm (längd x bredd x höjd)
Vikt: 7,5 kg


Robomow RX20 Pro

Robomow RX20 Pro är i princip identisk med Robomow RX20u men har även en GSM-modul, vilket bland annat möjliggör fjärrdiagnostik. Den har även tre års garanti istället för två år. I skrivande stund kan man köpa även denna modell för strax under 7.000 kronor.

 

Specifikationer för Robomow RX20 Pro

Max klippyta: 300 m² (200 m² rek.)
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 15-45 mm
Klippeffekt: 100 W
Lutning: 15% (8,5°)
Laddningstid: 16-20 timmar
Arbetstid: 90-120 min
Batteri: 12 V bly-syra 7,0 Ah
Klippzoner: 5

Barnlås: Ja
Schemaläggning: Ja
Appstöd: Ja
GSM-modul: Ja
Regnsensor: Nej
Garanti: 3 år
Storlek: 53 x 42 x 26 cm (längd x bredd x höjd)
Vikt: 7,5 kg


Robomow RX12u

Robomow RX12u är den billigaste och enklaste modellen i RX-serien. Den rekommenderas för gräsmattor på maximalt 150 m² men under optimala förhållanden kan den klippa ytor på upp till 250 m². Denna modell har inget stöd för Robomows mobilapp och saknar därmed schemaläggning av klipptider. Den måste alltså startas manuellt varje klippning men återvänder automatiskt till laddstationen när den har klippt klart. Enligt produktbladet ska det dock gå att köpa till en fjärrkontroll.

RX12u har istället ett mycket lågt pris då den vid lansering har ett riktpris på 5.699 kronor. Redan idag kan man dock hitta den för en bit under 5.000 kronor. Då ingår också 70 meter slingkabel och 100 märlor i priset. Samtliga modeller i RX-serien använder sig av 12 V bly-syra-batterier på 7 Ah som tar 16-20 timmar att ladda och räcker till 90-120 minuters gräsklippning.

 

Specifikationer för Robomow RX12u

Max klippyta: 250 m² (150 m² rek.)
Klippbredd: 18 cm
Klipphöjd: 15-45 mm
Klippeffekt: 100 W
Lutning: 15% (8,5°)
Laddningstid: 16-20 timmar
Arbetstid: 90-120 min
Batteri: 12 V bly-syra 7,0 Ah
Klippzoner: 1

Barnlås: Ja
Schemaläggning: Nej
Appstöd: Nej
GSM-modul: Nej
Regnsensor: Nej
Garanti: 2 år
Storlek: 53 x 42 x 26 cm (längd x bredd x höjd)
Vikt: 7,5 kg

Robomow