Nvidia Jetson TX2 ger kraftfullare AI till robotar och drönare

Foto: Nvidia

Nvidia Jetson TX2 ska bland annat göra robotar och drönare smartare via artificiell intelligens. TX2 är dubbelt så snabb som sin föregångare TX1 och betydligt energieffektivare.

Grafikprocessorer (GPU:er) har visat sig vara särskilt lämpade för beräkningar som används inom deep learning, en subkategori av maskininlärning (som i sin tur är en subkategori av artificiell intelligens). Nvidia har sedan några år tillbaka satsat hårt på produkter inom detta område som drivs av bland annat självkörande bilar, autonoma drönare och robotar.

Med Nvidias nya kreditkortsstora AI-plattform Jetson TX2 är siktet inställt på kraftfullare industrirobotar, kommersiella drönare och smartare övervakningskameror. TX2 är dubbelt så kraftfull som föregångaren TX1 och drar mindre än 7,5 watt. Prioriterar man istället energieffektivitet så drar TX2 mindre än hälften så mycket energi när den levererar TX1-prestanda. Resultatet av detta blir enligt Nvidia smartare enheter med högre precision och snabbare responstid för uppgifter som bildklassificering, navigation och taligenkänning.

Ett exempel på vad man kan använda Jetson till är roboten LoweBot NAVii från Fellow Robots som sköter inventering och guidar kunder hos den amerikanska hemmafixarkedjan Lowe’s.

Nvidia Jetson TX2 Developer Kit kan beställas för 599 dollar i USA och Europa och börjar levereras idag den 14 mars. I samma veva sänker Nvidia priset på Jetson TX1 Developer Kit till 499 dollar. I videon nedan kan ni se en uppackning och demonstration av Jetson TX2 Developer Kit.

Specifikationer för Nvidia Jetson TX2

GPU: 256-core NVIDIA Pascal
CPU: Dual 64-bit NVIDIA Denver 2, Quad ARM® A57
Video: 4K x 2K 60fps encode/decode
Kamera: 12 CSI-lanes med stöd för upp till 6 kameror; 2,5 gigabytes/sekund/lane
Minne: 8GB LPDDR4; 58,3 gigabytes/sekund
Lagring: 32GB eMMC
Trådlösa anslutningar: 802.11ac WLAN, Bluetooth
Nätverk: 1GB Ethernet
OS-stöd: Linux for Tegra®
Storlek: 50 x 87 mm

För den som vill grotta ner sig ännu mer i Nvidia Jetson kan ett drygt 40 minuter långt webbinar från december 2016 ses nedan.

Nvidia