9 robotgräsklippare i test av Test.no

Nu har våren kommit till delar av landet och det börjar snart bli dags att tänka på gräsklippningen igen. Norska testsidan Test.no har gått igenom flera europeiska tester av robotgräsklippare och gallrat fram en vinnare.

Den norska testsidan Test.no har samlat in tester från flera europeiska länder för att få fram ett slags snittbetyg på respektive robotgräsklipparmodell. Det handlar om tester från bland annat svenska Råd & Rön, Aftonbladet, M3, norska Testfakta, brittiska PC samt tyska Chip och Selbst ist der Mann. Bäst i test blir Viking iMow MI 632, som även vann Råd & Röns stora robotgräsklippartest 2014.

Test.no motiverar valet av testvinnare med att Vikings robotklippare ”ger ett mycket bra resultat i både vått och torrt gräs” och att mulchingen är bra, det vill säga den process då gräset finhackas för att sedan falla tillbaka ned på gräsmattan som gödning. Viking iMow MI 632 rosas även för att den är användarvänlig och klarar ojämnheter bra. Totalt fick modellen 88 av 100 poäng, vilket är högst av de nio modeller som är med i testet.

 


Tvåa kom Honda Miimo 520 med 83 poäng. Här har man dock bara utgått från ett enstaka test, medan man för Viking-modellen baserat betyget på fyra olika tester. Miimo 520 beröms för sin höga användarvänlighet, bra klippresultat och förmåga att klara av hinder i trädgården.

 


På tredje plats, endast en poäng ifrån Hondas robotgräsklippare, hamnar Bosch Indego 1000 Connect. Bosch lanserade sin Indego Connect-serie 2015 och det är deras första robotgräsklippare som kan styras via en mobilapp. Ända sedan den första Indego-modellen (2012) har deras robotgräsklippare klippt i parallella linjer, snarare än kors och tvärs, och lär sig med tiden hur gräsmattan ser ut och var hindren finns. Lika många poäng som Bosch Indego 1000 Connect får Robomow MS1000. Den sistnämnda fick för övrigt lika högt betyg som Viking iMow MI 632 i tidigare nämnda test av Råd & Rön.

 

Övriga modeller i testet är Worx Landroid M WG791E, Husqvarna Automower 320, Bosch Indego, Robomow RS622 GSM och Gardena R40Li.

Läs testet i sin helhet på Test.no.


Test.no publicerade även ett test av robotdammsugare förra året där Neato Botvac Connected vann med 83 av 100 poäng. Även andraplatsen knep Neato med sin Neato XV Signature Pro, som lanserades 2013 och med andra ord har några år på nacken vid det här laget. Både på tredje och fjärde plats kom två robotdammsugare från iRobot – Roomba 980 respektive Roomba 880. Längst ner i botten hamnade Vileda Relax Plus med endast 8 av 100 poäng.