3D-skrivare byggde helt hus – på 24 timmar

Foto: Apis Cor

Ett amerikanskt företag har utvecklat en mobil 3D-skrivare som kan bygga hela bostadshus direkt på plats och dessutom på endast 24 timmar.

Apis Cor heter det San Francisco-baserade företag som utvecklat den stora mobila 3D-skrivaren som kan bygga hela hus via additiv tillverkning, det vill säga samma lager-på-lager-teknik som de allra flesta 3D-skrivare på konsumentmarknaden använder sig av. Tekniken har dock skalats upp rejält för att kunna skriva ut hela hus och istället för smält plast används en slags betongmix som stelnar.

Det finns visserligen liknande 3D-skrivare sedan tidigare som kan skriva ut hus, men då har det oftast handlat om att skriva ut separata husdelar som sedan har fått monteras ihop manuellt, eller så har de traverskranliknande 3D-skrivarna endast kunnat arbeta i fasta lokaler. Apis Cors 3D-skrivare är både mobil och klarar av att skriva ut hela huset i ett stycke.

Nyligen demonstrerade företaget sin teknik genom att placera ut 3D-skrivaren i Stupino utanför Moskva där den på endast 24 timmar skapade ett helt bostadshus på 38 kvadratmeter. Det ska dessutom endast ha kostat drygt 90.000 kronor, eller 2.500 kronor per kvadratmeter att bygga huset med denna metod. 3D-skrivaren skrev ut alla betongväggar, mellanväggar och klimatskalet på huset. Mänskliga arbetare fick därefter måla, lägga golv samt installera fönster, dörr, ledningar, värmeisolering och annat.

Foto: Apis Cor

Att sätta upp och installera 3D-skrivaren, som väger två ton, på plats ska ta runt en halvtimma. Den placeras i mitten av huset som ska byggas och kan sedan rotera 360 grader runt sin egen axel med varierande längd på själva armen för att bygga väggarna lager för lager. Längst ut på armen sitter munstycket som pressar ut betongmixen likt kaviar ur en tub. Endast två personer krävs för att sköta 3D-skrivaren under tiden den arbetar.

Det lilla huset som skapades i Ryssland fick en rätt säregen form och i praktiken skulle huset kunna få i princip vilket form som helst eftersom det skapas från grunden med 3D-skrivare. Hus som byggs med denna metod ska enligt Apis Cor ha en hållbarhet på upp till 175 år.

Apis Cor