Virginia första delstat i USA att tillåta autonoma hemleveransrobotar

Foto: Starship Technologies

Virginia har nu officiellt blivit den första amerikanska delstaten att legalisera autonoma, markgående robotar som levererar varor direkt hem till dörren.

Tack vare en ny lagstiftning som godkändes av Virginias guvernör den 24 februari kommer Starships hemleveransrobotar kunna rulla omkring på trottoarer, övergångsställen och delade cykel- och gångvägar i hela den amerikanska delstaten med start i sommar. Den nya lagstiftningen träder i kraft 1 juli 2017 och Virginia blir därmed den första delstaten i USA som gör det lagligt för autonoma hemleveransrobotar att åka omkring ute i samhället.

Starships robot ser ut som en stor kylväska med sex hjul och en lång LED-försedd flaggpinne som sticker upp för att den ska synas bättre bakom buskar och annat. Den batteridrivna roboten kan transportera saker som paket, matvaror och hämtmat inom en radie av 3 kilometer. Tanken är att en hel flotta av dessa robotar ska åka omkring och kunna leverera gods inom 15-30 minuter.

Foto: Starship Technologies

Robotarna, som nu har testkörts i över 50 städer runt om i världen, åker omkring autonomt men övervakas av mänskliga operatörer som kan rycka in och ta över vid behov. Starship Technologies, som tillverkar robotarna, startades i juli 2014 av de två Skypegrundarna Ahti Heinla och Janus Friis.

Starship