Veckans videor: Fords autonoma hemleveranser, EMYS och robot-DJ

Roboten EMYS ska lära barn nya språk. Foto: Flash Robotics

Under mobilmässan Mobile World Congress (MWC) 2017 visade biltillverkaren Ford upp ett koncept av sin framtidsvision Autolivery där autonoma fordon och drönare sköter hemleveranser fram till (balkong)dörren. De använde sig även av VR för att besökare på mässan skulle kunna leva sig in i det bättre. Ford gick sommaren 2016 ut med att de inom fem år kommer massproducera fullständigt autonoma bilar (level 4). Det innebär att bilarna varken kommer ha ratt, gaspedal eller bromspedal, förklarade Fords vd Mark Fields.


DARPA har släppt en video där de förklarar hur de ser på artificiell intelligens. De talar om tre vågor av AI där den tredje, ännu inte existerande, vågen handlar om kontextuell anpassning.


Knightscope har börjat implementera IBM:s kognitiva system Watson i sina övervakningsrobotar så man kan konversera med dem via artificiell intelligens. I detta korta klipp får vi ett smakprov på hur det fungerar med en alfaprototyp av Watson i en Knightscope K3-robot.


Det var inte bara mobiltelefontillverkare som ställde ut på MWC 2017 utan även skaparna av Roborace, en Formel E-variant för helt autonoma bilar. På mässan visade de upp sin Robocar som fortfarande är under utveckling. De har även gjort en dokumentärserie om arbetet bakom Roborace som kan ses här.


Engadget har också fått känna lite på den sociala roboten EMYS (EMotive headY System) från polska Flash Robotics. Den har uppdaterats i omgångar och den senaste versionen, som nu är kommersiellt tillgänglig, har fått små bildskärmar som ögon istället för animatroniska ögon. Roboten riktar sig till barn i åldern 3-7 år och kan lära barnen nya språk. I dagsläget är den dock begränsad till engelska och spanska.


Engadget har även gjort ett litet reportage om hemleveranser med autonoma robotar och den rullande leveransroboten från Starship Technologies i synnerhet.


DJI har släppt ett videoklipp från Rally Sweden som de filmat med sin drönare Inspire 2.


Spy in the wild är en miniserie från det amerikanska TV-bolaget PBS där man använder sig av radiostyrda animatroniska djur med en kamera i ena ögat för att kunna filma vilda djur riktigt nära inpå. I detta klipp får vi se hur dessa servostyrda djur ser ut under skinnet.


I samband med avtäckandet av Fords nästa generations Fiesta-modell i slutet av förra året anlitades den prisbelönta DJ Yoda. Han fick dock även assistans av ABB:s kollaborativa robot YuMi som även den hjälpte till att DJ:a.


Forskare vid MIT har tagit fram en ny typ av mjuk robot baserad på hydrogel, ett transparent och fuktigt gelmaterial som kan få roboten att röra sig när vatten injiceras. MIT har bland annat skapat en bläckfiskliknande robot med fyra armar som är snabba och starka nog att fånga och hålla fast en levande fisk.