Gardena smart system automatiserar trädgårdsskötseln

I år börjar Gardenas smart system säljas i Sverige, ett system bestående av flera delar som kopplas samman och automatiserar gräsklippning och trädgårdsbevattning.

2015 förvärvade Husqvarna Group, som äger Gardena, Koubachi AG, ett schweiziskt företag som då beskrevs som en ledande pionjär inom smarta trädgårdar med produkter som självlärande bevattningssystem. Året därefter lanserades Gardena smart system exklusivt för Tyskland, Österrike, Schweiz, Nederländerna och Belgien. I år börjar deras automatiseringssystem för trädgårdsskötsel säljas även i Sverige, vilket bland annat omfattar Gardenas uppkopplade robotgräsklippare smart Sileno.

Gardena smart system består av flera olika delar. Först och främst Gardena smart Sensor som beskrivs som själva navet i systemet. Det är en sensor man sticker ner i jorden i sin trädgård och som där mäter bland annat markfuktigheten, temperaturen och mängden solljus.

När sensorn känner av att det är dags att vattna kontaktar den Gardena smart Water Control, en smart bevattningstimer som monteras på vattenkranen till trädgårdsslangen. Via den tillhörande mobilappen (för Android och iOS) kan man även ställa in fasta tider för bevattning om man så önskar.

Gardena har även uppgraderat sina robotgräsklippare i Sileno-serien så de kan ta emot signaler från sensorn i jorden när det är dags att klippa gräsmattan. De nya uppkopplade robotgräsklipparna heter Gardena smart Sileno och smart Sileno+. De tre nya modellerna har i grunden identiska specifikationer men plusmodellerna klarar av större ytor (1.600 m² och 1.300 m² istället för 1.000 m²).

Alla delarna i Gardena smart System kopplas samman via en smart Gateway som man kopplar in till sitt trådlösa hemmanätverk (WiFi). En tillhörande app för mobilen och surfplattan finns som sagt även och via den har man översikt över alla inkopplade enheter i systemet. Gardena smart System kostar cirka 5.000 kronor (exklusive robotgräsklippare) men kan även köpas i delar och byggas ut i efterhand. Till exempel kan man köpa enbart en robotgräsklippare (Gardena smart Sileno) med en smart Gateway om man enbart är intresserad av att kunna styra robotgräsklipparen från mobilen när man är i sommarstugan eller liknande.

I dagsläget kostar de olika delarna i Gardena smart System följande:

Gardena smart Sensor: 1.200 kronor
Gardena smart Water Control: 1.700 kronor
Gardena smart System (båda ovanstående + smart Gateway) : 5.000 kronor
Gardena smart Water Control + smart Gateway: 4.000 kronor

Gardena smart Sileno (1.000 m²): 16.000 kronor
Gardena smart Sileno+ (1.300 m²): 18.000 kronor
Gardena smart Sileno+ (1.600 m²): 22.500 kronor

Priserna för robotgräsklipparna inkluderar en smart Gateway, som verkar vara ett krav för att kunna sköta sin Gardena smart Sileno-robotklippare via mobilappen.

 

Gardena

Kommentera