Handle officiellt avtäckt av Boston Dynamics – kombinerar det bästa av två världar

Roboten Handle i färd med att lyfta en 45 kilo tung plastback.  Foto: Boston Dynamics / YouTube

Igår kväll svensk tid la Boston Dynamics upp en video på sin nya robot Handle som har en innovativ design där ben och hjul kombineras för att få det bästa av två världar.

Det var för en månad sedan som en video läckte ut på Boston Dynamics nya robot Handle. Nu har dock företaget släppt en officiell video på roboten där man ser den bättre och där den dessutom visar upp ytterligare förmågor. Till skillnad från Boston Dynamics tidigare robotar som gått på fyra eller två ben kombinerar Handle ben och hjul då den är bipedal men med hjul istället för fötter. Detta gör att den med hjälp av hjulen kan ta sig fram betydligt snabbare på plana ytor än en vanlig bipedal robot. Konstruktionsmässigt påminner Handle om Boston Dynamics tidigare robotar då de i grunden delar många tekniska lösningar. Handle har dock endast 10 frihetsgrader, vilket gör den betydligt mindre komplex.

Marc Raibert, grundare av Boston Dynamics, berättar i en intervju med IEEE Spectrum att det tog sex månader att bygga en första fungerande prototyp av Handle. Att det gick så snabbt beror på att man kunnat återanvända delar som ursprungligen designats för Atlas. Till exempel har Handle en likadan torso som Atlas och även armarna är detsamma, med några mindre modifikationer.

Handle, som beskrivs som en forskningsrobot, är 198 centimeter hög och kan rulla fram med en hastighet av drygt 14 km/h. Enligt Boston Dynamics kan den kan hoppa hela 1,2 meter upp i luften och kan därmed ta sig över höga hinder i farten, lite som en erfaren rollerbladesåkare. Roboten är batteridriven men har både elektriska och hydrauliska aktuatorer. Tack vare hjulen kan den ta sig fram hela 24 kilometer på en batteriladdning.

I videon som Boston Dynamics nu släppt får vi åter exempel på dess goda balans och hur den klarar av att hoppa upp och ned för en plattform som ser ut att vara omkring en meter hög. Roboten dundrar också ned för en trappa i hög fart utan några balansproblem. Namnet Handle har den fått då dess syfte är att lyfta och hantera saker och det får vi i denna video för första gången se den göra. Den lyfter utan problem en fylld plastback som uppges väga 45 kilo och åker sedan iväg med denna. Videon på Handle är dessutom den första i 60 fps som Boston Dynamics lagt upp.

Det här inlägget postades i Humanoida robotar och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.