UPS testar hemleveranser med autonoma drönare från sina budbilar

UPS-drönaren lyfter direkt från budbilens tak. Foto: UPS

Hemleveranser med hjälp av rullande, gående och flygande robotar är framtiden. Nu har UPS provat att skicka iväg autonoma paketdrönare direkt från sina budbilar.

Tidigare har vi kunnat läsa om hur bland annat DHL, Amazon, Google och 7-eleven börjat testa hemleveranser med drönare. Senast ut är transportföretaget UPS som gjort provflygningar i Lithia, Florida med en drönare som startat och landat från taket på deras budbil. Den specialbyggda drönaren förvaras i väntan på nästa leverans i ett utrymme på bilens tak.

När det är dags att leverera ett paket lastar UPS-chauffören ett paket i en liten korg under drönaren inifrån bilen. Destinationen dit paketet ska levereras bekräftas sedan på en pekskärm med en karta över området och därefter öppnas en skjutlucka på bilens tak där drönaren står parkerad. Den flyger därefter helt autonomt till destinationen och lastar av paketet. Det fina är att under tiden som drönaren gör sin leverans kan budbilsföraren från UPS åka vidare till nästa leveransställe. Drönaren hittar nämligen själv tillbaka till bilen och på så sätt kan fler leveranser utföras på samma tid.

Denna typ av drönarleveranser lämpar sig bra för landsbygdsområden där det kan vara långa avstånd mellan destinationerna. Både den specialbyggda eldrivna UPS-budbilen och drönaren är tillverkade av Ohio-baserade Workhorse Group. Drönaren är av modell HorseFly – en oktokopter från Workhorse som specialanpassats för att integreras med deras elhybrid-budbilar. Drönaren har en flygtid på 30 minuter och klarar av att flyga med en last på upp till 4,5 kilo. När den landar igen laddar den sig via fordonet.

Foto: UPS

Det finns även stora kostnadsbesparingar för UPS i detta. Om alla deras budbilsförare kör bara en mile (1,6 km) mindre om dagen skulle det innebära en besparing på 50 miljoner dollar årligen, enligt UPS beräkningar. Den nya satsningen från UPS är ett sätt att både bli effektivare och bidra till minskade utsläpp.

UPS skriver i ett pressmeddelande att man under flera år har testat olika automations- och robottekniker, däribland drönare. Bland annat använder de drönare för att inventera sina lagerlokaler med höga hyllor samt i samarbete med hjälporganisationer för att leverera blod och vaccin på svårtillgängliga platser i Rwanda.

  • Nyfikna Gooogle

    Antar att de fortfarande inte kommer att tala om NÄR de kommer, precis som idag. Blir dock ett nytt överraskningsmoment när man nu ska hålla koll även uppåt…