DJI Matrice 200, 210 och 210 RTK – inspektionsdrönare som tål regn och kyla

Foto: DJI

Drönartillverkaren DJI:s senaste tillskott är Matrice 200-serien som istället för hobbybruk eller filmproduktion fokuserar på inspektioner av kraftledningar, broar och liknande.

DJI Matrice 200-serien är framtagen med ett tydligt fokus på nytta snarare än nöje. Drönarna kan användas för såväl sök- och räddningsuppdrag som inspektioner av vindkraftverk, broar, kraftledningar, oljeplattformar och liknande. Men även för precisionsjordbruk och vid skogsbränder då drönarna kan utrustas med bland annat värmekamera.

Totalt kommer DJI lansera tre modeller i M200-serien där grundmodellen M200 har ett enkelt nedåtriktat gimbalfäste för montering av en kamera. M210 kan istället ha dubbla kameror, vilket är användbart om man till exempel vill filma med en vanlig kamera och en värmekamera samtidigt. Värstingmodellen M210 RTK (Real Time Kinematics) har utöver funktionaliteten hos M210 även centimeterprecision tack vare DJI:s 3D-positioneringssystem D-RTK. Hos M210 och M210 RTK kan man även montera en gimbal på ovansidan av drönaren, vilket är användbart om man till exempel vill inspektera undersidan av en bro.

Samtliga drönare i M200-serien har dubbla batterier, FPV-kamera och kan flyga autonomt. I det autonoma flygläget kan drönarna undvika hinder genom att använda sig av totalt sju sensorer. De framåtriktade sensorerna kan upptäcka hinder på upp till 30 meters avstånd medan de uppåtriktade IR-sensorerna har en räckvidd på fem meter. Nedåtriktade sensorer gör även så M200 kan hovra och landa med precision.

DJI M200-drönarna är IP43-klassade och ska därmed tåla att användas både i lättare regn och minusgrader (batterierna har en inbyggd uppvärmningsfunktion). Flygtiden är upp till 38 minuter, beroende på konfiguration, och max nyttolast två kilo. M200-serien är kompatibel med DJI:s gimbaler Zenmuse X4S, Zenmuse X5S, Zenmuse Z30 och Zenmuse XT. Några prisuppgifter har DJI ännu inte släppt men M200-drönarna beräknas komma ut på marknaden under andra kvartalet 2017.

Foto: DJI / YouTube

Mer information om Matrice 200-serien finner ni i videon ovan samt på DJI:s webbsida som har detaljerade specifikationer över respektive modell.