Cleanmate S 300 och S 900 kompletterar utbudet av robotdammsugare

Cleanmate har på senare tid utökat sitt utbud av robotdammsugare och har nu fyra olika modeller i S-serien att erbjuda. Nya toppmodellen har bland annat våttorkningsfunktion och stöd för virtuella väggar.

Utöver sina gamla QQ2-modeller lanserade Cleanmate sin nya S-serie med modellerna S 500 och S 800 för ett par år sedan. Nu har man även kompletterat sitt utbud med både en ny toppmodell i form av Cleanmate S 900 och en billigare ingångsmodell, utan en massa finesser, som heter S 300.

Cleanmate S 900

Den nya toppmodellen Cleanmate S 900 påminner utseendemässigt mycket om de klassiska Roomba-modellerna och har standardfunktioner för robotdammsugare såsom schemaläggning av städtider och automatisk laddning. Den kan dock även laddas manuellt. Den kan också anpassa sugförmågan automatiskt beroende på underlaget.

En funktion som dock inte är fullt lika vanlig hos robotdammsugare är att S 900 har en inbyggd vattentank så den kan våttorka golven med en mikrofiberduk. Man kan också byta ut den roterande huvudborsten mot ett större munstycke för att få bättre sugförmåga. Cleanmate S 900 har även stöd för virtuella väggar (en sådan enhet ingår) för att avgränsa städområdet.

En annan finess är en bakteriedödande UV-lampa på undersidan av städroboten. Den kan även styras med en medföljande fjärrkontroll. Dammbehållaren är på 5 dl och en display finns på själva roboten. Höjden är, trots vattentanken, endast 8,5 centimeter, vilket är lägre än till exempel Roomba. Cleanmate S 900 kostar i dagsläget omkring 4.000 kronor.

 

Specifikationer för Cleanmate S 900

Schemaläggning: Ja
Laddning: Automatisk
Laddningstid: 4 timmar
Städtid: 90 min
Filter: HEPA
Höjd: 8,5 cm
Diameter: 35 cm

Batteri: Ni-MH 14,4 V / 2000 mAh
Display: Ja
Dammbehållare: 5 dl
Fjärrkontroll: Ja
Virtuell vägg: Ja
Vikt: 3,5 Kg


Cleanmate S 300

Cleanmate S 300 är däremot en betydligt enklare modell som ej har stöd för schemaläggning av städtider och enbart kan laddas manuellt. Den har trappsensorer, dubbla sidoborstar och är endast 7,5 centimeter hög. Diametern är också markant mindre (28 centimeter) än traditionella robotdammsugare, vilket brukar ske på bekostnad av sugkraften. Å andra sidan kommer en tunnare robotdammsugare med litet fotavtryck åt att dammsuga på fler ställen än de fullstora.

Dammbehållaren är också markant mindre än hos samtliga övriga modeller i Cleanmates S-serie och rymmer endast 2 deciliter. Priset för Cleanmate S 300 ligger normalt på runt 1.700 kronor men den går i skrivande stund att köpa för så lite som 499 kronor hos en återförsäljare.

 

Specifikationer för Cleanmate S 300

Diameter: 28 cm
Höjd: 7,5 cm
Städtid: 50-60 min
Laddningstid: 4 timmar
Laddning: Manuell

Batteri: Ni-MH 14,4 V / 850 mAh
Dammbehållare: 2 dl
Display: Nej
Fjärrkontroll: Nej
Virtuell vägg: Nej
Ljudnivå: 65 dB
Vikt: 1,65 kg

Cleanmate