Bill Gates vill se skatt på robotar

Microsofts grundare Bill Gates tycker det borde införas en skatt på robotar som kompensation för de mänskliga arbetstillfällen som försvinner på grund av automatiseringen.

Det var i en intervju av Quartz nyligen som Bill Gates tog upp förslaget om en robotskatt som ett sätt att, åtminstone tillfälligt, sakta ned automatiseringens utbredning så skattepengarna man får in kan finansera andra typer av jobb där mänskliga egenskaper är viktiga. Han nämner som exempel jobb inom äldrevården och arbete med skolbarn.

Bill Gates säger att det säkerligen kommer finnas skatter relaterade till automation och tar som exempel att om en människa utför ett arbete för 50.000 dollar på en fabrik så dras inkomstskatt, socialförsäkringsskatt och sådant från lönen. Om en robot istället sätts in i fabriken för att utföra samma arbetsuppgifter bör det vara motsvarande skatt även på den, anser han.

Så sent som förra veckan avslog Europaparlamentet dock ett förslag om skatt på robotar.

Quartz

SE ÄVEN: