Robotar tar över slutmontering av rullager på SKF i Göteborg

Foto: SKF

Slutmonteringen av sfäriska rullager på SKF i Göteborg kommer från och med april att skötas nästan uteslutande av robotar, rapporterar Sveriges Radio. Automatiseringen kommer ge en avsevärt högre kvalitet på rullarna, enligt SKF.

Sten Karlsson, projektledare och ansvarig för automationen, berättar att SKF i Göteborg är först i världen med att låta robotar montera rullager och att satsningen har kostat omkring 200 miljoner kronor.

– Tidigare så monterade man manuellt, nu sker det med automation, säger Sten Karlsson till Sveriges Radio P4 Göteborg. ”Det är inga händer som är inne och pillar på rullarna, vilket är en väldigt känslig del av lagret. Vi kommer att få en betydligt bättre kvalitet ut från fabriken.”

Utöver robotarna som ska sköta slutmonteringen finns dessutom flera förarlösa truckar (AGV:er) som rullar omkring i SKF:s D-fabrik i Göteborg. Med all denna automatisering skulle det enligt Sten Karlsson räcka med 7-8 man i taget för att sköta hela produktionen, skriver SR. Ingen personal kommer dock sägas upp denna gång utan omplaceras till andra verksamheter inom SKF.

SKF:s kunder finns inom bland annat gruvindustrin, vindkraft, stålverk och pappersindustrin. I april i år kommer den helautomatiserade slutmonteringen hos SKF att invigas officiellt, enligt SR.

SR