Robomop Allegro Energy+ har tredubblad batteritid

Foto: Robomop

2012 testade Robotnyheter robotmoppen Robomop som via antistatiska moppdukar fångar upp damm och hår från golvet. Sedan dess har flera nya modeller släppts och den senaste är femte generationens Robomop som har betydligt bättre batteritid.

Modellen som Robotnyheter testade 2012 var Robomop Softbase som är andra generationen. Därefter kom den helgröna Robomop Floorduster som introducerade tvättbara moppdukar. Den fjärde generationen heter Robomop Allegro och påminner om Floorduster men själva robotbollen har gjorts om helt med en enda stor knapp istället för två små. LCD-displayen är också borttagen. Istället finns en micro-USB-port där man laddar batteriet, likt hur man laddar sin smartphone. Man har även gjort batteriet utbytbart och detta verkar av allt att döma vara ett vanligt AA-batteri som man kan köpa lite varstans.

Den senaste modellen av den norska städroboten heter Robomop Allegro Energy+ och har närmare tre gånger så lång battertid som Robomop Allegro då roboten klarar av att städa i upp till tre timmar istället för drygt en timma. Batteriet är även här ett 1,5 V AA-batteri men på 2.600 mAh. Roboten uppges dessutom vara 25 procent snabbare än sin föregångare. Precis som tidigare Robomop-modeller har den en städkapacitet på upp till 60 m² per timme. Den tidigare skarpa gröna färgen har mattas ned hos denna modell som går mer i ljusgrått, svart samt en mattare grön nyans på moppduken.

Foto: Robomop

Robomop teasar på sin hemsida även om en kommande modell kallad Robomop Smart som kommer lanseras i mars. Namnet hintar om att den kommer vara intelligentare än tidigare modeller som bara far omkring slumpmässigt och byter riktning när de kör in i ett hinder. Denna sjätte generations Robomop använder sig av en ny algoritm kallad ALG-I för ”automatisk sökning”, avslöjar Robomop på sin webbsida.

Tidigare såldes Robomop av Clas Ohlson men har nu utgått och det verkar vara svårt att hitta någon svensk återförsäljare av roboten i dagsläget. Robomop Allegro Energy+ går dock att köpa via Robomops webbsida för 45,90 euro (exklusive frakt), vilket motsvarar drygt 430 kronor.

De olika Robomop-modellerna som har släppts genom åren. Foto: Skärmdump från Robomop.com

Specifikationer för Robomop Allegro Energy+

Drifttid: Upp till 3 timmar
Moppdukar: Tvättbara mikrofiberdukar
Laddare: Micro-USB
Batteri: Uppladdningsbart och utbytbart 1,5 V AA på 2.600 mAh

Effekt: 0,64 watt
Städkapacitet: Upp till 60 m²/h
Vikt: 64 gram
Dimensioner: 29 x 29 x 8 cm

Robomop