Chefen som jobbar på distans via en robot

 

På e-handelsbolaget Stayhard i Borås åker produktchefen omkring och pratar med sina kollegor via en robot. Själv sitter han hemma i Mariestad och styr den från sin dator.

SVT rapporterade igår om hur e-handelsbolaget Stayhard utöver sina 30 anställda även har tre robotar som rullar omkring på kontoret i Borås. Det handlar om telenärvarorobotar från Double Robotics, som Robotnyheter skrev om för första gången 2012 och som nu har kommit i en version 2. En av dem som använder sig av denna robot är Stayhards produktchef Kristoffer Lindvall som via roboten kan ta sig fram på kontoret och prata med sina kollegor. Roboten fjärrstyr han över internet hemma från sin dator i Mariestad.

Det hela började för två år sedan när Stayhard blev uppköpta och flyttade från Herrljunga till Viared utanför Borås. Kristoffer fick då plötsligt 15 mil enkel resa till sitt jobb, vilket han tyckte var för långt. Han berättar att det till en början kändes onaturligt att använda sig av roboten.

– En del blev rädda och nästan sprang när de såg mig i korridoren. Och för mig kändes det till en början onaturligt att ha en vanlig konversation så här, berättar Kristoffer Lindvall för SVT.

Numera sköter han dock de flesta arbetssysslor hemifrån via roboten och är bara fysiskt närvarande på kontoret 1-2 gånger i månaden. Stayhard tyckte det fungerade så bra att de har anställt ytterligare två personer som jobbar med mjukvaruutveckling på distans från Rumänien via robotar.

– På det här sättet breddar vi vårt sökområde. Vi kan leta inom samma tidszon och behöver inte bara titta i Borås. Då finns det stora möjlighet att hitta ruskigt bra personal, säger Johan Davidsson, operativ chef på Stayhard, till SVT. Han tycker även det är en bättre lösning än videokonferenser eftersom robotarna ger möjlighet till spontana samtal då man inte behöver boka in möten.

– Här är det bara att gå fram till Kristoffer och prata med honom, plus att han själv kan åka omkring här i lokalen. Det blir så naturligt, om Kristoffer behöver prata med mig så rullar han bara fram till mig här på kontoret och så har vi en normal dialog, sa Johan Davidsson i somras när Sveriges Radio gjorde ett reportage om robotarna.

Kristoffer Lindvall lyfter också en annan viktig aspekt med roboten, nämligen att han slipper lägga en stor del av sin tid på att pendla och därmed får en bättre balans mellan jobb och fritid.

– En väldigt stor del av det måste ju handla om att bo där man trivs i stället för att tvingas flytta till storstäderna, sa han till SR i somras.

Double-roboten bygger i grunden på en iPad som monteras i ett fäste på en lång ”hals” för att den ska komma mer i ansiktshöjd med de personer man pratar med. I botten finns en mobil bas med dubbla hjul som halsen är fäst i och den håller även balansen automatiskt så roboten inte tippar över. Double 2, som är den senaste versionen av telenärvaroroboten från Double Robotics, har som tillbehör även en 720p-kamera med 150 graders vidvinkellins för att efterlikna det mänskliga synfältet. Via den egenutvecklade ”Adaptive HD”-tekniken kan videoströmmen anpassas för att prioritera mjuk bilduppdatering när roboten förflyttar sig och högre upplösning när den står stilla. Ett externt ”Audio kit” ger dessutom ett kraftfullare ljud än iPadens inbyggda ljud.

Batteriet räcker enligt tillverkaren för 6-8 timmars drift och laddar på tre timmar via den tillhörande laddningsdockan. Styrningen av roboten sker via en surfplatta eller med piltangenterna på en dator. Double 2 har även ett ”turboläge” som gör att den kan åka 80 procent snabbare än normalt genom att man håller inne shift-tangenten, vilket är användbart om man behöver ta sig fram längre sträckor. Double 2 kostar från 3.000 dollar, beroende på vilka tillbehör man vill ha.

Double Robotics, SVT

SE ÄVEN: