Skrivbordsrobotarmen uArm Swift Pro är exakt nog för 3D-utskrifter och lasergravyr

För tre år sedan dök uArm upp på Kickstarter – en robotarm liten nog för skrivbordet som designats efter ABB:s IRB 460-robot. Nu kommer uppföljaren uArm Swift som är både mer avancerad och lättprogrammerad.

Den lilla robotarmen uArm, som bland annat används av Simone Giertz, har nu fått en uppföljare i form av uArm Swift. Precis som sin föregångare är uArm Swift open source och Arduino-kompatibel. Den här gången har robotarmen designats om från grunden och har 4 DOF samt en lyftkapacitet på upp till 500 gram. UArm Swift har en repeterbarhet på 5 millimeter men kommer även i en Pro-modell som har stegmotorer och en repeterbarhet på mindre än 0,2 millimeter. Detta gör den exakt nog att kunna användas för till exempel 3D-utskrifter eller lasergravyr med komplexa mönster.

Via datorn eller mobilen kan man styra uArm Swift i realtid, men mest får man såklart ut av den om man programmerar dess beteende och dessutom bygger ut den med en eller flera moduler. Programmeringen av uArm Swift sker i mjukvaran uArm Studio som har ett Blockly-baserat dra-och-släpp-gränssnitt. Man flyttar bara robotarmen fysiskt så som man vill att den ska röra sig och kan därefter spela upp samma rörelse en gång till eller i en oändlig loop om man så önskar. Det går även att programmera roboten helt fristående från någon dator via knappar på dess bas. För mer avancerad programmering finns även uArm Creator Studio (UCS) där man kan programmera i Python.

En annan nyhet med uArm Swift är att den är modulär så man snabbt kan byta ändeffektor (delen längst ut på robotarmen, ofta någon form av gripdon). Den är kompatibel med bland annat en OpenMV-kameramodul (som kan spåra ansikten, färger och mönster) och sex olika Grove-moduler såsom färgsensor, rörelsesensor, minifläkt med mera. Genom att kombinera till exempel OpenMV-modulen och minifläktmodulen kan man få fläkten att följa ens ansikte. Kopplar man in en Leap Motion-enhet i sin dator kan man även styra uArm Swift med handgester på ett intuitivt sätt.

UArm har i skrivande stund fått in drygt 460.000 dollar på crowdfundingsidan Indiegogo, vilket är nästan 50 gånger mer än vad de har begärt i finansiering. För 209 dollar (exklusive frakt) får man en uArm Swift Early Bird. Det är lite mindre än halva ordinarie priset som beräknas hamna på 426 dollar. Vill man istället ha uArm Swift Pro får man hosta upp minst 449 dollar för ett ”uArm Swift Pro Basic Kit” som utöver själva robotarmen även innehåller ett gripdon, integrerad Bluetooth-modul, en universalhållare samt tillbehör för 3D-utskrifter och lasergravyr. Under april-maj 2017 kommer uArm Swift börja skickas ut.

Ufactory, Indiegogo