Veckans videor: DLR-robotar och jätterobot med jätteknivar

Foto: DLR / YouTube

Rethink Robotics släppte förra veckan Intera 5 som är en större uppgradering av mjukvaran till deras enarmade industrirobot Sawyer. Intera 5 ska bland annat göra det avsevärt enklare att programmera roboten och snabbare få den att utföra de arbetsuppgifter man vill. En annan nyhet är att roboten nu kan känna av med vilken kraft den manipulerar objekt, vilket till exempel kan användas för att vrida om något lagom hårt eller montera DIMM-moduler på ett moderkort.


Hos IHMC Robotics fortsätter man att förbättra kontrollalgoritmen hos sin Atlasrobot. Numera kan den över 150 kilo tunga roboten ta sig fram över objekt som endast ger partiella fotfästen. Den gör detta genom att vid varje steg omfördela vikten runt foten den satt ned. Den använder sig även av överkroppen för att, likt en lingångare, hålla balansen medan den går.


Den humanoida roboten Toro från tyska rymdfartsmyndigheten DLR är en annan robot som fått bättre balans. Numera kan den ta stöd mot närliggande objekt, vilket bland annat gör att den kan luta sig mer än vanligt utan att tappa balansen.


En annan video från DLR är denna som visar upp vad de pysslar med på sitt Robotik- och mekatronikcentrum. Vi får bland annat se drönare som skapar 3D-landskapsmodeller samt robotarna Justin och Toro. Missa heller inte robotbilen (drygt fem minuter in) som kan rotera på plats och parallellparkera enkelt eftersom den kan vrida hjulen och köra i sidled. Videon finns dock endast på tyska (med tyska undertexter) i dagsläget, så det är läge för att damma av den gamla skoltyskan, alternativt köra YouTubes maskinöversättning.


Discovery Channel Canada har gjort ett besök hos Human Centered Robotics Lab vid University of Texas där de får träffa den humanoida roboten Dreamer och andra robotskapelser.


I oktober 2016 hölls världens första Cybathlon, även kallat Cyborg-OS, där deltagarna använde sig av olika tekniska hjälpmedel för att kompensera för de kroppsdelar och anatomiska funktioner de saknar. I klippet nedan kan en sammanfattning av tävlingen ses.


Svenska Simone Giertz, även kallad ”the queen of shitty robots”, har varit på besök hos MegaBots då dessa gjort en gigantisk version av hennes knivhackande robot som hon även får fjärrstyra. Detta har man gjort genom att montera två stora knivblad på armarna hos sin Mk. III-robot.


En robotvideo som fått över sju miljoner visningar i skrivande stund är detta klipp med en robotarm som lurar det klassiska reCAPTCHA-testet. Roboten är dock primärt fjärrstyrd, även om det går att programmera dess rörelser från en dator via USB. Robotnyheter publicerade 2012 ett test av denna robotarm, som kommer som byggsats. Testet kan läsas här.


Googles projekt för självkörande bilar, som pågått sedan 2009, har bytt namn till Waymo och blir därmed ett separat företag inom Alphabet (som är moderbolag till Google). Nu avslöjar dessutom Bloomberg att flera av veteranerna bakom Googles självkörande bilar slutat då de sedan sent 2015 fått för mycket betalt. De ska enligt uppgift därmed ha blivit mer ekonomiskt oberoende och kunnat se sig om efter andra jobberbjudanden.


PAL Robotics har släppt en första video på sin humanoida robot TALOS som anpassats för industriellt bruk med trefingrade robothänder. Roboten är 175 centimeter hög, väger 95 kg och har totalt 32 frihetsgrader. Läs mer om TALOS här.


Sweden Robot Hack 2016 anordnades i Trollhättan den 12 november. Totalt medverkade nio lag och här nedan kan ni se ett videokollage från tävlingen.

Tipstack till Gunnar Bolmsjö!


I slutet av januari sattes en ny milstolpe för artificiell intelligens då AI:n Libratus med stor marginal besegrade fyra pokerproffs i heads-up, no-limit Texas hold’em. Nu har Engadget gjort en minidokumentär om Libratus.


Slutligen en annan video från Engadget, denna gång om hemrobotar, där de besöker robotlabbet hos Mayfield Robotics som utvecklar den lilla roboten Kuri.