Cassie – strutsliknande robot som en dag ska kunna utföra hemleveranser

Foto: Oregon State University

Under förra veckan avtäckte Agility Robotics, som är ett spinoff-företag från Oregon State University (OSU), sin nya strutsliknande robot Cassie. Företaget har som mål att revolutionera mobiliteten hos robotar.

Cassie är en bipedal robot som har sitt ursprung i OSU:s ATRIAS-robotar men är betydligt mer kompakt och effektiv. Den är dessutom regntålig, vilket är viktigt eftersom Agility Robotics siktar på att ta fram en gående robot som kan ta sig fram överallt där människor kan gå. Som tillämpningsområden nämns till exempel räddningsuppdrag där en robot kan skickas in i ett brinnande hus för att leta efter kvarvarande människor.

Agility Robotics vill även satsa på hemleveranser med autonoma robotar, vilket har börjat dyka upp det senaste året från olika företag. Då handlar det dock oftast om hjulförsedda robotar. En robot med två ben kan av förklarliga skäl ta sig fram på många fler ställen än en med hjul.

”Den här tekniken kommer förr eller senare helt enkelt explodera, när vi skapar fordon så automatiserade och robotar så effektiva att leveranser och transporter är nästan gratis”, sa Jonathan Hurst, docent i robotik vid OSU College of Engineering och teknikchef på Agilty Robotics. ”Robotar med ben kan helt enkelt ta sig fram på en mängd platser som hjul inte kan. Detta kommer vara nyckeln till leveranser som kan utföras 24 timmar om dagen, 365 dagar om året, av en flotta med autonoma skåpbilar som svänger upp mot din trottoarkant och en robot ombord som levererar till din dörr.”

Roboten har tre frihetsgrader i varje höftled, precis som en människa, vilket gör att den kan röra benen både framåt, bakåt och i sidled samtidigt som benet roteras. Den har även motordrivna vrister så den kan stå stilla på plats utan att behöva flytta fötterna hela tiden.

I dagsläget består dock Cassie bara av ett par ben utan någon kropp. I en intervju med IEEE Spectrum avslöjar dock Hurst att roboten kommer få armar och sensorer snart, vilket bland annat gör att Cassie kommer kunna ta sig upp på egen hand om den skulle ramla omkull. Agility Robotics jobbar även på ett VR-liknande telenärvarosystem. Balansen är dock god och i en video som företaget har släppt kan vi se Cassie gå omkring utomhus (fjärrstyrd) i en relativt rask takt jämfört med vad man är van vid att se hos bipedala robotar. Roboten kan även göra squats (knäböj) samt tål att bli knuffad på.

Till skillnad från Boston Dynamics, som är välkända för sina olika gående robotar, har Agility Robotics ett tydligt kommersiellt fokus direkt från start och vill få ut sina robotar på marknaden. Man har redan sålt slut på de första robotarna men fler exemplar av Cassie kommer bli tillgängliga i sommar, skriver IEEE Spectrum. Roboten har utvecklats under 16 månaders tid med hjälp av ett ekonomiskt stöd på en miljon dollar från DARPA och Agility Robotics nämner även militära tillämpningar för sina robotar på sin webbsida.

I detta TEDx-tal från februari 2016 kan ni höra Hurst berätta mer om sitt arbete med gående robotar och sin vision om en inte allt för avlägsen framtid där gående robotar på gatorna som interagerar med oss inte längre är science fiction utan en del av vardagen.

OSU, Agility Robotics

Kommentera