Läckt video avslöjar Boston Dynamics nya robot Handle

Boston Dynamics senaste robot Handle på väg ner för en sluttning. Foto: Skärmdump från YouTube

Boston Dynamics senaste skapelse är en ”hjulbent” robot som är betydligt snabbare än Atlas. Detta avslöjas i en nyligen läckt video.

Det är riskkapitalisten Steve Jurvetson som lagt upp en video från då han närvarade vid en presentation av Marc Raibert, grundare av Boston Dynamics, där det Alphabetägda företaget visade upp flera videoklipp av sina robotar. Utöver gamla bekanta robotar som Atlas och Spot dök även en ny robot upp. Enligt Raibert var detta första gången en video på den nya roboten, kallad Handle, visades för utomstående.

Handle påminner en del om Atlas då den har två ben men istället för fötter har den hjul som den balanserar på. Det gör att den kan ta sig fram betydligt snabbare och även göra kvicka vändningar, vilket sker på bekostnad av sämre terrängframkomlighet. Men för inomhusmiljöer som fabriker, lagerlokaler och liknande med vanliga golv fungerar det utmärkt.

Raibert berättar att roboten fått namnet Handle för att den är tänkt att hantera objekt. Den nya konstruktionen där man kombinerat ben med hjul är effektivare än en vanlig bipedal robot och Handle kan bära relativt tunga objekt trots litet fotavtryck, ungefär som en människa. Rent produktionsmässigt är Handle dessutom billigare att tillverka än robotar som Atlas.

Ovan kan ni se videon från Boston Dynamics presentation som Jurvetson lagt upp. Drygt tre minuter in i den dyker Handle upp och visar prov på sin mycket goda balansförmåga. Den kan bland annat bromsa in snabbt från höga hastigheter, luta när den svänger, ta sig ner för sluttningar och även hoppa över relativt höga hinder och landa på hjulen igen utan att tappa balansen. Vi får dock inte se Handle lyfta några objekt, trots att det är dess syfte. Men förmodligen lär vi få se detta i en kommande officiell video från Boston Dynamics under 2017. En nedklippt och beskuren version av originalvideon, med enbart Handle, kan ses nedan.

Uppdatering 28 februari: Boston Dynamics har nu släppt en officiell video på Handle som kan ses här.

Steve Juvertson via Gizmodo