Robotgräsklippare och flygplatsrobotar i LG:s storsatsning på robotar under CES 2017

Foto: LG / YouTube

LG presenterade ett flertal nya robotar under årets CES-mässa. Bland annat avtäckte de sin allra första robotgräsklippare och en ny robotdammsugare som via artificiell intelligens lär sig känna igen olika typer av objekt på golvet och dessutom blir smartare med tiden.

Under CES 2017 blev det tydligt att LG nu satsar stort på IoT och det smarta uppkopplade hemmet. Alla deras nya hushållsapparater har numera wifi och kan via LG:s SmartThinQ kopplas ihop och styras via en mobilapp eller liknande hubb. Apparater som tvättmaskiner och luftkonditionerare får även artificiell intelligens via LG:s molntjänst DeepThinQ som bygger på deep learning. Det innebär i praktiken till exempel att luftkonditioneringen via sensorer kan känna av var i hemmet personer vistas mest och med tiden anpassa sig efter det. LG avtäckte även ett flertal nya robotar varav två stycken är avsedda för flygplatser.

Airport Guide Robot

Foto: LG

Denna robot är hög som en mindre människa och har, utöver sitt skärmbaserade ansikte, en stor välvd skärm på framsidan där information visas för flygresenärer. Man kan skanna sin flygbiljett direkt i roboten för att få mer detaljerad information och den kan bland annat tala om vilken gate man ska till. Guideroboten kan både visa en vägbeskrivning samt uppskattad gångtid på en karta eller guida resenärer till rätt del av flygplatsen.

LG:s flygplatsguiderobot kan även svara på frågor och behärskar språken engelska, kinesiska, japanska och koreanska. Den kommer snart börja användas på Incheon International Airport i Sydkorea, meddelade LG.


Airport Cleaning Robot


Foto: LG

En annan flygplatsrobot som LG visade upp under CES 2017 var Airport Cleaning Robot som är en städrobot för flygplatser. LG har ju många års erfarenhet av robotdammsugare med sin HOM-BOT-serie. Denna städrobot är dock konstruerad för kommersiellt bruk och därför rejält tilltagen med en stor dammbehållare och flera borstar och motorer. Den ska klara av att städa såväl hårda golv som mattor.

Städroboten har förutom ”bumpers” bland annat LIDAR som via en roterande laser kartlägger omgivningen och roboten vet därför hela tiden var den befinner sig (SLAM).


Hub Robot och Mini

Foto: LG

Sedan Amazon öppnade upp Alexa för tredjepartsutvecklare i juni 2015 har det dykt upp allt fler produkter med stöd för den AI-baserade röstassistenten. Det märktes inte minst under årets CES-mässa och LG har även de inlett ett samarbete med Amazon. Deras Hub Robot är en liten bordsrobot med Amazon Alexa integrerad och är tänkt att fungera som en hubb i det smarta hemmet. Från roboten ska man via rösten kunna styra alla sina uppkopplade apparater såsom tvättmaskinen, kylskåpet, luftkonditioneringen och robotdammsugaren.

Hub Robot kommer även i en minivariant som kort och gott verkar heta Mini. Minivarianten av Hub Robot är tänkt som komplement till huvudroboten om man vill ha robotar i flera rum. LG:s Hub Robot påminner en del om Google Home, som ju är Googles svar på Amazon Echo. Den ska även ha stöd för just Google Home-tjänster i det smarta hemmet och är därmed inte låst enbart till LG:s ekosystem, enligt Wired.

Utöver funktionerna som Amazon Alexa ger (till exempel spela musik, läsa upp nyheter, väder, trafikinformation eller recept steg för steg) har LG:s hubbrobot även ansiktsigenkänning så den kan känna igen familjemedlemmar och anpassa sig efter det med bland annat personliga hälsningsfraser. Via sitt animerade pekskärmsansikte kan roboten visa känslouttryck och den har även viss rörelsefrihet i sin kropp så den använda kroppsspråk som att nicka när den svarar på frågor. Den kan även dansa till musik man spelar. Man ska dessutom kunna anpassa tilltalsnamnet som roboten lystrar till så man slipper kalla den ”Alexa” om man inte vill det.


Lawn Mowing Robot

Som om det inte var nog med dessa nya robotar visade LG även upp en robotgräsklippare, vilket är företagets första. LG skriver att de kunnat dra nytta av alla år som de utvecklat sin robotdammsugare HOM-BOT när de har tagit fram robotgräsklipparen. Den har dessutom försetts med flera av de sensorer som deras flygplatsrobot har (till exempel har den tre ultraljudssensorer framtill), vilket talar för att det handlar om en mer avancerad robotgräsklippare än vad som är standard på marknaden idag.

Bland annat skriver LG att deras robotklippare hela tiden vet var på gräsmattan den befinner sig och även var hinder inom synhåll som träd eller häckar finns. LG nämner dock en ”side wire” så helt befriad från en begränsningsslinga verkar den inte vara. Den ska däremot göra installationen enklare, enligt LG.

Foto: LG / YouTube

Robot Vaccum Cleaner

Sist men inte minst har vi en ny robotdammsugare som LG visade upp. Den har fått en helt ny design jämfört med deras HOM-BOT-serie. Istället för den klassiskt kvadratiska formen är denna robotdammsugare rund med borsten utstickande framtill. Det har varit snålt med detaljer från LG om denna nya robotdammsugare men den är betydligt tjockare på höjden, vilket kan tyda på högre sugkraft än hos tidigare modeller.

https://www.youtube.com/watch?v=24mqnN146Wo

Det mest intressanta är dock den nya artificiella intelligens som robotdammsugaren har utrustats med. Roboten ska via sin 3D Dual Eye-sensor och LG DeepThinQ kunna detektera och minnas individuella hinder för att med tiden lära sig känna igen fler och fler objekt i hemmet. Som exempel nämner LG att robotdammsugaren ska kunna lära sig undvika sladdhärvor på golvet och även känna av om det är en människa som står i vägen för den och då be personen att flytta på sig.

Om detta fungerar lika bra i praktiken som det låter är det ett stort steg mot att ge robotdammsugare perception så de faktiskt förstår vad det är för typ av hinder de ser framför sig. Det skulle till exempel kunna innebära att robotdammsugaren förstår att ”här är en tröskel” eller ”här är det mattfransar” och anpassar sitt städbeteende efter detta.

LG