TankBot, Lynx och Cruzr – tre nya robotar från Ubtech Robotics

Under CES 2017 visade kinesiska Ubtech Robotics upp tre nya robotar i form av Lynx, TankBot och Cruzr där den förstnämnda är en humanoid robot avsedd för hemmet och som även har Amazons röstassistent Alexa integrerad.

TankBot är den enklaste av de tre robotarna och är egentligen inte sprillans ny för CES 2017 då den lanserades redan i december och ingår i Ubtechs robotkitserie Jimu. TankBot påminner en del om Wall-E och tar sig fram på två larvfötter samt kan greppa objekt med sina servostyrda armar. Totalt består TankBot av 190 ihopsnäppbara bitar, samt 6 servon och en IR-sensor som gör att den kan känna av objekt framför sig.

Precis som med övriga Jimu-robotar får man via den tillhörande appen tydliga bygginstruktioner där man steg för steg kan rotera byggsatsen i 3D för att se den ifrån olika vyer. Man behöver förstås inte följa bygginstruktionerna slaviskt utan kan montera ihop bitarna efter egen fantasi.

När man byggt klart roboten kan man därefter programmera den direkt i surfplattan genom ett intuitivt grafiskt dra-och-släpp-gränssnitt och överföringen av programmen man skapar sker trådlöst via Bluetooth. Det finns även förprogrammerade handlingar för roboten.

TankBot-kitet riktar sig till barn från 8 år och går redan idag att köpa via Apple för 1.490 kr inklusive frakt.


Lynx

En annan robot Ubtech avtäckte under CES 2017 är Lynx som är en liten humanoid robot som till det yttre påminner ganska mycket om Nao. Lynx är i sig en vidareutveckling av Ubtechs tidigare robot Alpha 2, som den utseendemässigt är i stort sett identisk med. Vad som skiljer dem åt är dock att Lynx har fått integrerat stöd för Amazons röstassistent Alexa. Istället för att ha en stationär högtalare som Amazon Echo får man alltså Alexa i form av en humanoid robot som känns lite mer levande.

Lynx ska ha samma funktionalitet som Amazon Echo, men med nya röstkommandon där man be roboten utföra olika robotspecifika saker. Till exempel är Lynx väldigt rörligt tack vare sin 18 digitala servon och kan agera yogainstruktör där den både pratar och samtidigt med sin kropp visar rörelserna man ska utföra. Lynx har även en kamera som gör att den kan känna igen och minnas ansikten och därmed identifiera olika personer. Det kan till exempel innebära att roboten hälsar på dig med ditt namn och spelar musik utifrån din personliga spellista efter att ha identifierat dig via ditt ansikte.

Den inbyggda kameran kan även användas för övervakning på distans. Då styr man robotens huvud via mobilappen och kan hålla koll på husdjuren hemma eller prata med familjemedlemmar. Engadget fick chansen att känna på Lynx under CES 2017 och precis som de konstaterar är de separata funktionerna inga nyheter i sig, utan det är kombinationen av Amazons röstassistent Alexa och en humanoid robot som gör det hela unikt.

Utöver Alexa-funktionaliteten kan Lynx läsa upp ens epostmeddelanden och man kan även svara på eposten via roboten med röstdiktering. Den kan även känna av vilket humör en person är på och agera utefter det. Mjukvarumässigt kör Lynx Android 4.4 och någon gång under andra kvartalet 2017 ska roboten gå att köpa. Prislappen är inte spikad ännu men det ryktas om att den kan komma att landa omkring 800 dollar.


Cruzr

Slutligen har vi Cruzr som riktar sig mer mot företagsmarknaden och bland annat ska kunna öka effektiviteten, enligt Ubtech. Det handlar om en molnbaserad semi-humanoid robot som påminner lite om Jibo, åtminstone upptill. Cruzr kan dock åka omkring och har även en djupseende kamera som ger den SLAM-funktionalitet. Med andra ord kan den, likt många robotdammsugare idag, kartlägga sin omgivning och veta var den befinner sig samt på egen hand återvända till laddningsstationen vid behov.

Cruzr ska därmed kunna guida och interagera med kunder på hotell, flygplatser, banker och liknande platser. Roboten har även två armar men dessa verkar inte kunna användas för att plocka upp saker utan verkar mer vara till för att gestikulera när den pratar. Den ska dock kunna skaka hand och kramas med folk, enligt Ubtech.

Roboten känner av när någon pratar med den och vänder då sitt ”ansikte” mot personen. Den kan även läsa av känslouttryck i ansikten och reagera på dessa. Utöver att kunna agera som en slags kundtjänst där den svarar på vanliga frågor om verksamheten ska man även kunna föra mer vardagliga samtal med Cruzr. Man kan också använda den som en telenärvarorobot eller övervakningsrobot där den patrullerar ett område autonomt och slår larm om den upptäcker något.

Cruzr kommer börjar säljas i juni 2017 men vad prislappen kommer hamna på är i dagsläget oklart.

Ubtech Robotics