Lego Boost – ett Mindstorms för yngre barn

Foto: Lego

Imorgon inleds CES 2017 officiellt och i samband med detta har Lego visat upp nya Lego Boost för media, med vilket yngre barn kan bygga och programmera egna robotar och annat.

Lego Boost kan närmast beskrivas som ett förenklat och mer lekfullt Lego Mindstorms anpassat för barn från sju år och äldre. Precis som med Mindstorms kan man antingen bygga enligt färdiga bygginstruktioner eller efter egen fantasi. Kärnan i Boost är en så kallad Move Hub som drivs av sex AAA-batterier och har en lutningssensor, två I/O-portar, en lysdiod samt en av/på-knapp.

Robotarna man bygger kan sedan programmeras via den tillhörande appen i ett grafiskt och intuitivt dra-och-släpp-gränssnitt. Via sensorer kan Legorobotarna känna av färger och avstånd för att därefter reagera utifrån detta. Det går även att spela in egna röstmeddelanden eller andra ljud som sedan kan spelas upp vid givna tillfällen. Appen har över 60 olika aktiviteter och något som kallas ”creative canvas” med tre färdiga grundmodeller som barnen kan bygga utifrån efter egen fantasi. De tre grundmodellerna är en för gående robotar, en för rullande samt en entrébas så barnen kan bygga ut den till ett eget slott, en rymdstation eller liknande.

Det första Boostpaketet som Lego släpper innehåller bygginstruktioner för fem olika modeller – Vernie the Robot, Frankie the Cat, Guitar 4000, Multi-Tool Rover 4 (M.T.R.4) och Autobuilder. De olika modellerna skiljer sig mycket åt och ska enligt Lego vara designade för att ge barnen grundläggande kunskaper i byggande och kodande så de kan få utlopp för sin kreativitet.

Lego Boost kommer börja säljas under första halvan av 2017 och det rekommenderade återförsäljarpriset är 160 dollar. Tre Boost-block ingår i paketet i form av en Move Hub, en kombinationssensor för färg och avstånd samt en interaktiv motor. Utöver detta ingår 843 Legobitar att bygga med samt en lekmatta som är kalibrerad till appen.

Engadget är några av dem som har fått lägga vantarna på Lego Boost, vilket kan ses i videon här under.

Lego Boost