Här förutser Teslas autopilot motorvägskraschen innan den skett

Foto: Skärmdump från YouTube

I somras fick Tesla dålig PR i samband med den första dödsolyckan som skedde med deras autopilot aktiverad. Nu har det dock dykt upp ett annat klipp som visar hur deras nya version av autopiloten förutser och undviker en trafikolycka.

Videon som nu sprids på nätet, filmad med Teslans dashcam, utspelar sig den 27 december på motorvägen A2 i Nederländerna där Frank van Hoesel åker med sin Tesla Model X. Uppenbarligen fungerar Teslans nya Autopilot 8.0, som släpptes i september, bra och kan via sin radar skanna av trafiken två bilar framåt och därmed upptäcka skymda hinder som det mänskliga ögat inte kan se.

Van Hoesel ligger i runt 110 km/h när tre korta varningspip hörs från hans Tesla. Sekunden senare kör den framförvarande röda bilen in i bakre högra hörnet på en svart SUV, vilket får till följd att SUV:en kör in i mitträcket och därefter voltar. Teslans autopilot aktiverar nödbromsen innan van Hoesel själv hunnit reagera och får därmed stoppp på bilen i god tid för att undvika ytterligare en kollision.

Det förefaller som att SUV:en oväntat saktat in när den röda bilen försökt köra om och att Teslans autopilot känt av detta, trots att sikten varit skymd. Lyckligtvis verkade ingen ha skadats allvarligt vid kraschen.

I videon ovan, som kommer från Tesla själva, visas hur deras autopilot ser sin omgivning. Bilen kör sig själv under hela videon och föraren sitter endast vid ratten av juridiska skäl.

TechCrunch