Veckans videor: Julspecial

Foto: ETH Zürich / YouTube

Imorgon är det julafton och Robotnyheter vill därför passa på att önska alla läsare en god jul och ett gott nytt år med denna traditionsenliga julspecial av Veckans videor.

Artificiell intelligens tar över allt mer och nu har en AI skrivit en julsång på egen hand. Detta efter att forskare vid Department of Computer Science vid University of Toronto matat AI:n, av typen RNN (Recurrent neural network), med 100 timmar av popmusik. Forskarna lärde därefter AI:n att skriva musik utefter bilder och gav den med en bild på en julgran med julklappar under. Slutresultatet blev… annorlunda.

LiveScience


Robotkittillverkaren Makeblock önskar god jul och gott nytt år.


Två tonåringar byggde denna julkortstillverkande robot, kallad Holiday Card Plott3r, av Lego Mindstorms-delar. En tuschpenna i rött respektive grönt plottar ut ett mönster på pappret som man matar in. Med hjälp av en kub som roboten verkar läsa av via en visionsensor väljs vilket mönster som ska plottas ut. En annan del av roboten matar ut ett kuvert att stoppa julkortet i.

The Verge


Robotleksakstillverkaren Anki sänder en julhälsning via sin robotbilbana Overdrive och Cozmo som bland annat får agera snöplog.


Autonomous Systems Lab och Robotic Systems Lab vid ETH Zürich har i år en nykomling i form av ANYmal och ABB-roboten YuMi i sin traditionsenliga julvideo.


DJI har lagt upp denna video med juldekorationer som över 40 drönarpiloter världen över har filmat.


IBM Sverige önskar god jul via roboten Pepper som ju tidigare i år fick sin artificiella intelligens utökad med IBM:s kognitiva AI-plattform Watson. DN publicerade i början av månaden en intervju med Victoria Nordin från IBM som berättar om arbetet med att göra Pepper smartare med hjälp av Watson. ”Inom tio år tror jag att svenskar kommer ha Pepper hemma”, säger hon bland annat i intervjun.


Biorobotics Laboratory vid Carnegie Mellon University låter man sin sexbenta ”ormmonsterrobot” dela ut julbonusen. Via en modulär robotarm men en liten gripklo längst ut kan roboten även öppna dörrar själv. Själva roboten fjärrstyrs dock av en människa via en handkontroll.


Slutligen har vi detta klipp från danska DTI där en 5-årig entreprenör tagit fram en robotlösning åt jultomten så alla barn kan få exakt vad de önskar sig. Engelska undertexter finns för de som har svårt att förstå danskan.