Här ryker robotarna ihop på Nya Karolinska

Okej, riktigt så dramatiskt som rubriken antyder gick det kanske inte till men transportrobotarna på Nya Karolinska verkar inte alltid rulla på helt friktionsfritt, vilket kan ses i klippet ovan som nu sprids i sociala medier.

Robotnyheter skrev i våras om hur det nybyggda sjukhuset Nya Karolinska Solna ska använda sig av robotar för att transportera 3,5 ton tvätt per dygn samt städvagnar, matleveranser och läkemedel. Totalt handlar det om 1.600 transporter per dygn som robotarna, eller AGV:erna (Automated Guided Vehicle), ska ta hand om. Därmed får sjukhuspersonalen mer tid över till viktigare saker.

Robotarna är helt autonoma och kör omkring i en egen kulvert med egna hissar som går direkt upp till rätt avdelningar. De känner även av när någon människa kommer i vägen och saktar då ner farten. Om personen inte flyttar på sig börjar roboten pipa, blinka rött och säga ”Du står i vägen, var vänlig flytta på dig!”.

I ett kort klipp som nu som sprids på sociala medier och som även har fått spridning i media ser vi hur två av Nya Karolinskas transportrobotar hamnat i ett slags dödläge i kulverten. Den ena roboten, lastad med vad som ser ut att vara tvättsäckar, kommer inte fram eftersom en annan robot verkar ha fastnat i samma ”fil” och utbrister därför ”Du står i vägen, var vänlig flytta på dig!” om och om igen.

Det ursprungliga klippet lades upp på Facebook av Patrik Odselius och har i skrivande stund setts 100.000 gånger. Mitt i var första tidning att snappa upp filmen och de har inte lyckats få en kommentar från Nya Karolinska om robotarnas beteende, men däremot från Patrik som arbetar med brandskyddet på sjukhuset.

– Jag var nere i gångarna och helt plötsligt såg jag två robotar som står nos mot nos och uppmanar varandra att flytta på sig. Jag uppfattar det som att det är den vänstra roboten som tjafsar med den andra, säger han till Mitt i. ”Jag hörde dem först på avstånd och tänkte: ”Det löser de nog”, men sen när jag kom närmre tänkte jag att det kan nog hålla på länge.”

SE ÄVEN: