10 robotdammsugare i test av Aftonbladet

Aftonbladet publicerade i helgen ett nytt test av robotdammsugare där två nya modeller från Dyson och Electrolux gör entré denna gång.

Av de tio robotdammsugare i testet som Aftonbladet publicerar är åtta av dem samma som i det test man publicerade i början av året. Man har dock bytt ut Vorwerk Kobold VR200 och Hoover Robocom RBC003 mot de årsfärska modellerna Dyson 360 Eye och Electrolux MotionSense ERV5100IW. Bäst i test blir även denna gång Miele Scout RX1 och det är även den enda modellen som får maxbetyg. Det är dock flera modeller som får näst högsta betyg och bland dem hittar vi bland annat de båda nykomlingarna från Dyson och Electrolux.

Miele Scout RX1

Trots att Miele Scout RX1 är en av testets billigaste robotdammsugare (3.800 kronor i skrivande stund) utses den åter igen till testvinnare. Aftonbladet verkar här ta hänsyn till priset som är mindre än hälften av vad testets dyraste modeller, iRobot Roomba 980 och Dyson 360 Eye, kostar. Miele Scout RX1 har dock problem med för höga trösklar. Den har en tillhörande fjärrkontroll och städytan avgränsas med hjälp av magnetband.


iRobot Roomba 980

Foto: Robotnyheter

Roomba 980 var också med i Aftonbladets förra test. Denna gång får den dock konkurrens av nytillskottet Dyson 360 Eye som ligger i samma höga prisklass. Roomba 980 har sin ”carpet boost”-funktion för extra sugkraft, men Dysons modell får upp ”betydligt mer” smuts ur de mattor som Aftonbladet testat på. Dyson 360 Eye slår till och med testvinnaren Miele Scout RX1 på denna punkt. Sedan Roomba 980 lanserades har 900-serien utökats med den nedbantade varianten Roomba 960 (säljs även under modellnamnet Roomba 966) som har de viktigaste funktionerna kvar men är ett par tusenlappar billigare.

Tidigare i år testade Robotnyheter Roomba 980 (sida vid sida med Roomba 865, som också är med i Aftonbladets test). Läs det testet här.


Dyson 360 Eye

Foto: Robotnyheter

Dyson 360 Eye är Dysons första robotdammsugare och har en lite annorlunda design. Den är markant högre än mer traditionella robotdammsugare, vilket gör att den inte kommer under för låga möbler eller element. Detta beror på Dysons Radial Root Cyclone-teknik som de inte kunde skala ner mer utan att kompromissa med sugkraften. Men så är också detta den robotdammsugare med testets allra bästa sugkraft. Dyson har dock kunnat få en betydligt mindre diameter på roboten än till exempel Roomba, vilket gör att den kommer åt i trånga utrymmen där andra robotdammsugare går bet för att de är för breda.

Namnet har den fått av sin 360-graderskamera högst upp på roboten. Det är via denna som den kartlägger rummen den städar och kan hitta tillbaka till laddningsstationen. Precis som hos Roomba 980 kan den även styras via en mobilapp över wifi eller 3G/4G. En annan sak som sticker ut är att den har grovt räfflade larvfötter istället för vanliga hjul.

Robotnyheter har testat även Dyson 360 Eye (separat test kommer publiceras framöver) och kan, precis som Aftonbladet noterar i sitt test, bekräfta att den har rejäl sugkraft men även lätt fastnar i långa mattfransar. Kameran är också ganska ljuskänslig och har man det halvmörkt hemma (som det lätt blir vid denna tid på året) med bara fönsterbelysning eller liknande tänt får Dyson 360 Eye problem att hitta. Den tar då markant längre tid på sig att navigera och får ofta problem med att hitta tillbaka till laddningsstationen. Eftersom drifttiden per laddning endast är 45 minuter kan det då ta åtskilliga timmar (varje omladdning tar 90 minuter) om det är många rum som ska städas i dålig belysning. Dyson 360 fungerar med andra ord som bäst i dagsljus eller med takbelysningen tänd om det är mörkt ute.

 

Prismässigt hör den till testets dyraste med en prislapp på 9.199 kronor. Bara iRobots Roomba 980 är dyrare. Sammanfattningsvis skriver dock Aftonbladet i sitt test att Dyson 360 Eye är ”en av de bästa robotdammsugare vi testat hittills” som slår etablerade märken såsom iRobot Roomba och Neato.


Electrolux MotionSense ERV5100IW

Electrolux gjorde som bekant comeback i år på robotdammsugarmarknaden med sin nya modell MotionSense. Den triangulära formen ska göra att den kommer åt bättre i hörn och det verkar den också göra enligt testet. Den kommer i en vit och och grå modell där den enda skillnaden (utöver färgen och priset) verkar vara att den grå kommer med fjärrkontroll och virtuella barriärer. Den vita modellen går i dagsläget att köpa för strax under 4.000 kronor och är därmed en av testets billigaste modeller. Några mer avancerade finesser har dock inte Electrolux MotionSense och städningen sker mer eller mindre slumpmässigt. Läs mer om Electrolux MotionSense här.


Aftonbladet har även testat Neato Botvac Connected och Botvac D85, varav den ena får högt betyg. Resterande testade modeller är iRobot Roomba 865, Samsung Powerbot VR9000, LG VR65710LVMP och Hoover Robocom RBC040. Värt att nämna är att alla testade robotdammsugare, utom Roomba 865, Hoover Robocom RBC040 och Electrolux MotionSense ERV5100IW, har ett SLAM-baserat navigationssystem som kartlägger rummen för systematisk städning. Neatos modeller har en så kallad LIDAR (roterande lasersensor) medan övriga modeller använder sig av en kamerasensor. En fördel med LIDAR-lösningen är att roboten kan hitta även i beckmörker via sin infraröda laser.

Läs testet i sin helhet på Aftonbladet